open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je politička prava Bošnjaka
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Parlamentrajnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da su izmjene Ustava Federacije BiH, koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a tiču se izbora Vlade FBiH, usmjerene su ka smanjivanju političkih prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u Federacije, pri čemu ovim izmjenama nisu trajno uklonjene blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.
28.04.2023. u 10:47
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o deblokadi imenovanja Vlade FBiH stupila na snagu, pročitajte detalje

- Činjenično stanje nakon jučerašnjeg dana je takvo da se Vlada FBiH ne može izabrati bez saglasnosti hrvatskog predsjednika Federacije, a može bez bošnjačkog potpredsjednika, što je duboko neustavno, jer bi oni prema Ustavu trebali imati jednaka prava, budući da Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi trebaju imati jednaka prava.

Schmidt je suspendirao ovaj princip, i samim time Washingtonski sporazum čime je nanio ogromnu štetu koja se ogleda u frustraciji koju bošnjački narod osjeća, a potpune posljedice će biti vidljive tek u predstojećem periodu - kaže Džaferović.

Ističe da je sasvim je jasno da je cilj ovih izmjena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti.

VEZANI TEKST - SDA: Schmidt nedopustivo pogazio Ustav FBiH, ignorisanje većinske volje Bošnjaka neprihvatljiv presedan

- Nigdje u svijetu se Ustav ne oblikuje s ovakvim ciljem, te se u ovom smislu može, bez dileme utvrditi, da je visoki predstavnik na određen način naštimao rezultate političkoj koaliciji koju preferira – HDZ-u i Trojci, čime je unio duboko nepovjerenje u politički sistem. Skandalozno je da je, želeći odstraniti jednu stranku, Schmidt pribjegao smanjenju prava jednog naroda.

Jer ko god da je danas na poziciji bošnjačkog potpredsjednika Federacije, iz koje god stranke da dolazi, ne bi imao jednaka prava kao hrvatski predsjednik, i u tome je suština - naglašava on.

Na koncu, jučerašnjim izmjenama Schmidt nije trajno uklonio blokade u procesu formiranja vlasti, smatra Džaferović.

VEZANI TEKST - HNS kaže da je nezadovoljan zbog Schmidtovih nametanja, osuđuje ponašanje "radikalnih bošnjačkih aktera"

- Svakome ko je pročitao odluku, sasvim je jasno da će nakon 2026. godine, npr. (pot)predsjednik Federacije, koji bude imao podršku 14 delegata u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi, moći blokirati formiranje vlasti, upravo onako kako je to činio Marinko Čavara tokom protekle četiri godine. Visoki predstavnik je 2. oktobra kazao da je otklonio blokade u formiranju vlasti, a onda se pokazalo da to nije tako. Ponovo je jučer to rekao, a sasvim je jasno iz odluka da ponovo nije rekao istinu, čime je doveo u pitanje svoj kredibilitet. Za mene lično, kao i vjerujem ogromnom broju euroatlantski orijentisanih bh. patriota, ovaj potez OHR-a i međunarodne zajednice predstavlja razočarenje - naveo je Džaferović i dodao:

- Nakon što smo, u protekle četiri godine, sarađivali, boreći se za nastavak NATO puta BiH, kao i da sačuvamo ustavni poredak, došla je potpuna neočekivana i iracionalna promjena. Međunarodna zajednica se nije okrenula protiv Milorada Dodika, koji ruši Dejtonski sporazum i ustavni poredak, niti se okrenula protiv HDZ-a koji je, po priznanju samih međunarodnih zvaničnika, četiri godine blokira izbor Vlade FBiH i sudija ustavnog suda.

Umjesto toga, pokrenut je sveobuhvatni napad na politički status i ugled onih koji su stajali u zaštitu ustavnog poretka, mira i euroatlantske orijentacije zemlje. Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje i kakvo se ponašanje svime ovime ohrabruje. Bojim se da ulazimo u period izuzetno ozbiljne neizvjesnosti, te pozivam bošnjački narod i sve bh. patriote na oprez, odgovornost i jedinstvo u izazovima koji su pred nama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.