open-navfaktor-logo
search
Prve reakcije
Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira koji je Dodik doveo u pitanje
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS. 
12.04.2022. u 18:57
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt suspendirao Zakon o imovini RS-a do odluke Ustavnog suda BiH

- Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje. Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze.

Visoki predstavnik je ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti. Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu - poručio je Džaferović. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt posegnuo je danas za bonskim ovlastima i suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, a koji za dva dana treba stupiti na snagu. On je privremeno suspendirao ovaj Zakon, sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku o ovom zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.