open-navfaktor-logo
search
Razgovor i o saradnji
Džaferović se sastao sa ambasadorima EU-a i G7: Razgovarali o ruskoj agresiji
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadore Evropske unije i država grupe G-7.
28.03.2022. u 16:13
get url
text

Razgovarano je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom.

Ambasadori su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Također su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije, te da nadležne institucije Bosne i Hercegovine provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina pridružila.

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini - piše u saopćenju.

Džaferović je podržao zahtjeve Evropske unije i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

On se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Također, Džaferović je podijelio zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine također dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

- U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina zvanično pridružila - navodi se u saopćenju Predsjedništva.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.