open-navfaktor-logo
search
Samit
Džaferović se u Briselu sastao sa Michelom, Macronom, Ursulom von der Leyen...
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nalazi se u Briselu na samitu EU - Zapadni Balkan.
23.06.2022. u 10:34
get url
text

Kako je poručio Džaferović nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status.

- Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH - izjavio je Džaferović.

Džaferović se sastao i sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

- Zahvaljujući odlučnoj akciji međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini je postalo znatno stabilnije. Ali da bi se gradio mirm nije dovoljno zaustaviti destrukciju. Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva - istakao je.

Džaferović je uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan razgovarao i sa premijerom Portugala Antoniom Costom.

- Kazao sam da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uvjeta koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga. Zamolio sam premijera Portugala da se na sjednici Evropskog vijeća založi za kandidatski status BiH, jer nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, koje pozdravljam kao geopolitičku odluku, bilo bi nepravedno ostaviti BiH bez kandidatskog statusa - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.