open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović: Signali koje šalju oni koji promoviraju blokadu ukazuju da ona neće dugo trajati
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao kako očekuje da aktuelna kriza u BiH neće dugo trajati, te da vjeruje da će blokada institucija BiH prestati što je prije moguće.
25.02.2020. u 15:57
get url
text

- Neki signali, koje možemo da iščitavamo iz ponašanja zvaničnika koji su promovirali tu blokadu, ukazuju na to da to ne bi trebalo tako dugo da potraje – izjavio je Džaferović za TVSA.

Opstrukcija rada državnih institucija, odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH i najava otcjepljenja dijela BiH se, ocjenjuje Džaferović, ne može tumačiti drugačije nego državni udar.

- To jeste udar na ustavni poredak BiH. Zvaničnici iz RS-a moraju dosljedno poštovati Dejtonski mirovni sporazum – poručio je Džaferović.

Naglasio je potrebu poštivanja svih principa iz Ustava BiH, a opstrukciju i blokadu rada državnih institucija je, dodaje, udar na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

- Primjetno je da je i retorika splasnula, posebno preko vikenda i ovaj prvi dan nakon vikenda. Primjetno je da postoje sasvim sigurno postoje utjecaji međunarodne zajednice na te zvaničnike, da postoje ozbiljna upozorenja na to šta ovo znači i šta bi sve moglo da ima za posljedice, između ostalog i po te zvaničnike – pojasnio je Džaferović.

Izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je nazvao nadobudnim i bezobraznim, te je poručio da BiH nikada neće nestati, ali da može nestati Dejtonski mirovni sporazum, a time i ono što je nastalo u Dejtonu.

- BiH je postojala prije Dejtona, BiH će postojati i poslije Dejtona. Može da nestane samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti – kazao je Džaferović.

Pojasnio je da Dejtonski mirovni sporazum predstavlja jedan nepravedan mirovni sporazum koji je potpisan da bi se zaustavio rat, ali da se on, uprkos nepravdi, ipak poštuje.

- Sada se pojavi tamo neki zvaničnik i kaže: "Nije dovoljno ni to, mi idemo sada dalje, mi tražimo da se otcijepi sada ovaj dio BiH". Zar mislite da to može tek tako jednostavno da prođe? Zar mislite da to neće ugroziti mir i stabilnost? Kada se ugroze mir i stabilnost, onda se može svašta očekivati – izjavio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.