open-navfaktor-logo
search
Zapeo u proceduri
Džaferović: Što prije održati sjednicu Doma naroda o Zakonu o pranju novca, SDA-u interes države na prvom mjestu
Šef kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas za Fenu da još nije obaviješten o održavanju sjednice Doma naroda posvećene Zakonu o sprečavanju pranja novca, ali smatra da se ona do sada već trebala održati.
14.02.2024. u 13:42
get url
text

- Bolje je održati danas nego sutra, jer se radi o važnom zakonu koji se tiče rejtinga BiH kod međunarodnih finansijskih institucija. Ako se ne usvoji taj zakon BiH može dospjeti na "sive" i "crne" liste međunarodnih institucija, što bi svakako bilo otežavajuće za građane BiH, ali i za insitucije BiH - kazao je Džaferović za Fenu.

Zato smatra da sjednicu treba održati što prije, a kada je u pitanju stav Stranke demokratske akcije povodom Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, SDA je taj zakon podržala i prošli put i "naravno je da ćemo ga podržati i ovaj put kada bude sjednica".

Istaknuo je da SDA stavlja uvijek interese države na prvo mjesto.

- Ovo je zakon koji se tiče porvorazrednog interesa BiH, tiče se rejtinga BiH i evropskog puta BiH. Prema tome, bez obzira na to što je SDA opozicija, podržat ćemo taj zakon kao što smo i mnogo puta do sada radili i kao što ćemo i u buduće raditi - zaključio je Džaferović.

Pojašnjava da ga je Klub Bošnjaka već podržao na prošloj sjednici.

- Nije zapeo u parlamentarnoj proceduri zbog stava opozicije, nego zbog neslaganja u parlamentarnoj većini. U tome je problem - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.