open-navfaktor-logo
search
Snažne poruke
Džaferović: Svi koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju genocida moraju doći pred lice pravde
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvuje danas kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.
11.07.2022. u 10:40
get url
text

Džaferović je poručio da je "danas dan sjećanja, odavanje poštovanja žrtvama genocida, ali da to trebamo raditi svaki dan, ne samo kada su godišnjice".

- Borba za istinu i pravdu. Svi koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju genocida moraju doći pred lice pravde. Mnogi koji su počinioci genocida nisu došli pred lice pravde. Branit ćemo istinu, borit ćemo se protiv negatora. Visoki predstavnik Valentin Inzko je donio historijski zakon, koji je značajno smanjio negiranje genocida, ali ga nažalost nije u potpunosti isključio.

Pravosudne insitucije BiH treba da rade svoj posao da bi se to Zlo koje se zove negiranje koje je nastavak genocida iskorijenilo. Mnogo puta smo sa ovog svetog mjesta apelovali na komšije da kažu gdje su masovne grobnice, kako bi preostale žrtve bile dostojasntveno ukopane.

Danas će po prvi puta djeca rođena u Srebrenici izvesti "Srebrenički inferno", ti strašno tužni stihovi, danas će biti još tužniji. Ali to je i nada, jer to rade djeca rođena u Srebrenici, djeca porodica žrtava. Nada za njihov život na ovim prostorima. Svi u Bosni i Hercegovini treba da uradimo sve kako bi olakšali život povratnicima. Povratnici su danas najveći borci za reintegraciju BiH i cjelovitu BiH.

Očekujem da i u Srbiji i kod političkih, vjerskih i intelektualnih elita u srpskom narodu u Republici Srpskoj sazrije konačno svijest da je potrebno da se suoče sa istinom, da priznaju genocid, dožive katarzu. Mi živimo zajedno na ovim prostorima i u BiH i cijeloj regiji zapadnog Balkana i nastavit ćemo da živimo zajedno. Treba da uređujemo svoje odnose, ali elementarna stvar koja se prije toga mora uraditi jeste katarza, suočavanje sa istinom, odavanje poštovanja, a ne vrijeđanje žrtava. To je put kojim treba da ide i BiH i cijeli region – poručio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.