open-navfaktor-logo
search
Od ključnog značaja
Džaferović: U borbi za očuvanje i napredak BiH neobično je važna riječ jedinstvo
Ugovor Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine nije pitanje koje može biti predmetom bilo kakve političke trgovine, i on mora biti potpisan, prije ili kasnije, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
25.01.2023. u 15:10
get url
text

Za vrijeme mandata Džaferovića u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (2018 - 2022.) pitanje Ugovora Islamske zajednice našlo se dva puta na dnevnom redu, ali nije usaglašeno zbog protivljenja Milorada Dodika koji je u to vrijeme također obnašao funkciju člana Predsjedništva.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini rješavanje ovog pitanja čeka od 2015. godine, kada je Vijeće ministar BiH jednoglasno usvojilo i dostavilo ugovor Predsjedništvu BiH na razmatranje i odlučivanje.

- Sramotno je na bilo koji način dovoditi u pitanje usvajanje Ugovora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s državom. On je trebao davno biti potpisan, kada su potpisani ugovori s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. To se, nažalost, nije desilo. Cijeli protekli mandat sam držao ovo pitanje aktuelnim, ali nije bilo spremnosti člana Predsjedništva iz RS-a da taj ugovor bude i zaključen. On će prije ili kasnije biti usvojen onako kako je utvrdilo Vijeće ministara BiH i po proceduri koju su prošla spomenuta dva ugovora. Jednostavno, drugog puta nema, i toga moraju biti svjesni svi - kazao je Džaferović u razgovoru za Preporod.info.

Donedavni član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na stanje Bošnjaka, poručujući da je danas jedinstvo bošnjačkih i probosanskih snaga od ključnog značaja.

- Bošnjački narod je pupčanom vrpcom vezan za državu Bosnu i Hercegovinu i zbog toga se mora boriti za njeno očuvanje i napredak. Devedesetih godina to je bila borba za nezavisnu i međunarodno priznatu državu i njenu odbranu, a danas je to borba za efikasnu i funkcionalnu državu koja će i Bošnjacima i drugim narodima koji žive u njoj garantirati i pružati zaštitu njihovih prava. U toj borbi neobično je važna riječ jedinstvo. Jedinstvo svih bošnjačkih i probosanskih snaga, jer još uvijek postoje politike koje imaju drugačije ciljeve kada je Bosna i Hercegovina u pitanju - rekao je Džaferović.

Poručio je i da je "vrlo važno u ovom trenutku očuvati dostignuti nivo reformi i unaprijediti ga, kao i očuvati i unaprijediti naš EU i NATO put".

- Fokus mora biti usmjeren na prava našeg naroda u RS-u, kao i na prava Bošnjaka u sredinama u Federaciji BiH gdje su manjina, jer tamo postoji sistemska diskriminacija. Naš narod, osim u BiH, živi i u drugim domovinskim zemljama i dijaspori. Vrlo je važno razvijati saradnju s njima i boriti se, poštujući suverenitet država u kojima žive, za njihova prava. Sve ovo nabrojano bi bilo uspješnije da ima više jedinstva, a manje ostrašćenosti u borbi za vlast.

Iskustvo nas uči da, kada god smo bili jedinstveni, da su i rezultati bili bolji i obrnuto. Toga bi morali biti svjesni i aktuelni politički faktori. Generalno posmatrano bošnjački narod se izborio za poziciju faktora bez koga se ne može riješiti nijedno pitanje u BiH, pa i šire. Moramo biti mudri i ne dozvoliti da se ta pozicija uruši. Nekima, nedobronamjernima, to je i cilj. Zbog toga govorim o što je moguće većem stepenu jedinstva svih bošnjačkih i probosanskih snaga - naglasio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.