open-navfaktor-logo
search
Blokade
Džaferović: U radu institucija BiH ne treba da učestvuju oni koji ih ne poštuju
U radu institucija Bosne i Hercegovine ne treba da učestvuje niko ko ih ne poštuje, izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pojašnjavajući svoju jučerašnju izjavu kojom poziva međunarodnu zajednicu da upotrijebi mehanizme za otklanjanje blokade rada institucija BiH, a što uključuje i smjene.
01.09.2021. u 16:34
get url
text

Nije dobio odgovor visokog predstavnika 

- Ono što mene najviše interesira je da institucije Bosne i Hercegovine funkciniraju i da se poštuje Dejtonski sporazum, bez ikakve rezerve. A Dejtonski mirovni sporazum su i visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH i presude Međunarodnog suda pravde i Evropska konvencija o ljudskim pravima; država Bosna i Hercegovina na prvom mjestu i njene institucije, a naravno, i njena unutrašnja struktura, entiteti, Brčko Distrikt itd. Mene interesira da se sve to poštuje i da institucije BiH funkcioniraju. Svako onaj ko blokira rad institucija BiH, ne treba da učestvuje u njihovom radu - istakao je Džaferović u izjavi novinarima u pauzi održavanja Bledskog foruma.

Pojašnjava da je jučer, nakon sjednice Predsjedništva BiH, pozvao visokog predstavnika koji jedini ima mehanizme, uključujući i smjene, propisane Dejtonskim sporazumom da pomogne BiH da njene institucije počnu funkcionirati.

- To je sve što sam kazao i stojim iza toga, ne treba da radi u institucijama Bosne i Hercegovine niko ko blokira njihov rad, a položio je zakletvu da će institucije funkcionirati, da će štititi ljudska prava i Ustav BiH - kaže Džaferović.

Upitan kakva je bila reakcija visokog predstavnika na njegovu izjavu, Džaferović odgovara da nije dobio odgovor. Visoki predstavnik jedini ima ovlaštenja, ističe on, i njegova uloga je da pomogne Bosni i Hercegovini.

- Po dejtonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcioniranju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav - podvlači Džaferović.

Protivnici se i zalažu da visoki predstavnik ode, dodao je, kako ne bi imao ko reagirati na njihove bojkote i blokade koje znače potpuno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ko zna dokle bi dovele Bosnu i Hercegovinu.

Sve one koji ga kritikuju zbog jučerašnje izjave, Džaferović je pozvao da pomognu da institucije BiH funkcioniraju.

- U tome je poenta i cilj onoga što sam rekao - zaključio je i dodao da on želi da institucije BiH normalno rade.

Upitan da komentira nedavni poziv Dodik da se predsjednici Srbije i Hrvatske uključe u razgovore o BiH, Džaferović odgovara: “Ne znam kakve razgovore? Koje razgovore Dodik traži dok blokira rad državnih institucija?".

Bosni i Hercegovini nisu potrebni nikakvi razgovori o stvarima koje su već dogovorene i postale su dio njenog ustava, zakona i strategija.

Stvari su dogovorene u Dejtonu 

- Ne možemo se dogovarati o tome da li da postoji visoki predstavnik ili ne; ne možemo se dogovarati hoćemo li poštovati zakon koji nametne visoki predstavnik ni o tome hoćemo li imati strane sudije u Ustavnom sudu. To su stvari dogovorene u Dejtonu, to je dio Dejtonskog sporazuma i mora se poštovati, a ne bojkotovati. Dakle, ne možete bojkotovati ono što je dogovoreno rješenje i što je dio pravnog okvira, a onda pozivati da se o tim stvarima vode razgovori i pozivati medijatore. To onda nije nikakav dijalog – zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.