open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Vlasti entiteta RS moraju poštovati prava građana Kozarca
Protesti građana Kozarca protiv trenutno predviđene trase autoputa Prijedor - Banja Luka potpuno su opravdani i utemeljeni, te ih entitetske vlasti moraju uvažiti - smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
08.02.2021. u 15:34
get url
text

On je istakao da Kozarac predstavlja primjer uspješne povratničke zajednice. Odluka Kozarčana da se vrate i obnove život svoje zajednice, unatoč svemu što su preživjeli, predstavlja neupitnu kategoriju koja je najsnažnije zaštićena Ustavom BiH, poručio je Džaferović. 

- Trasa autoputa kojom se ugrožavaju objekti i imovina građana Kozarca, kao i funkcioniranje same zajednice - ne smije biti uspostavljena van Ustava i van okvira demokratskih praksi. Mora se uvažavati volja građana i lokalne zajednice, a već ranije su nadležne institucije RS i struka kazale da su zahtjevi opravdani, te su obećale da će izmjestiti trasu van naselja. Ne znam zašto to nije učinjeno - izjavio je Džaferović. 

Dodao je da gradnja puteva treba da olakša život za 5.000 građana Kozarca, a ne da oteža, jednako kao što put treba da povezuje različite dijelove BiH, a ne da unosi podjele i nepovjerenje, niti da dovodi do ponovnog raseljavanja, dodao je on.

- Očekujem od nadležnih istanci vlasti u entitetu RS da kroz demokratsku javnu raspravu utvrde rješenje, koje će osigurati izgradnju puta, bez ugrožavanja prava i nanošenja štete Kozarcu i Kozarčanima - istakao je Džaferović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.