open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Džaferović: Von der Leyen želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podržava evropski put Bosne i Hercegovine i svih zemalja zapadnog Balkana što je potvrdila i na današnjem sastanku s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.
30.09.2021. u 18:40
get url
text

Kazao je to novinarima u Sarajevu Džaferović nakon susreta, dodajući da je to bio važan sastanak s predsjednicom koja je prvi put u posjeti BiH.

- Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija - kazao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Sastanak u Predsjedništvu BiH: Komšić, Džaferović i Dodik s predsjednicom Evropske komisije

Ponovljena je danas i snažna ekonomska podrška koja se ogleda kroz ekonomsko-investicijski plan.

Džaferović kaže da mu je Von der Leyen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. novembra prošle godine u Sofiji na samitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za "Otvoreni Balkan" u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Podsjetio je prije dvije godine pokrenuta inicijativa koja se zvala "Mini Schengen", ali je nakon toga održan samit u Sofiji na kojem su predviđene politike povezivanja zemalja zapadnog Balkana, no sada se pojavljuju ponovo nove inicijative.

Džaferović kaže da nije bilo razgovora o aktuelnoj blokadi rada bh. institucija, dodajući da Von der Leyen sigurno zna za stanje u kojem se nalazi BiH nakon odluke političkih lidera iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da blokiraju rad institucija zbog nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodao je se očekuje od Bosne i Hercegovine da riješi probleme i da počne s radom i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH, naglašavajući da su sve blokade neprihvatljive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.