open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović za Guardian: Dodika ohrabruje Rusija, zapadne vlade moraju podržati BiH
Rusija će vjerovatno proširiti svoju konfrontaciju sa zapadom pritiskom na Srbiju da podriva nezavisnost Kosova i drugih država zapadnog Balkana, upozorili su regionalni lideri u intervjuima za Guardian.
11.03.2022. u 08:03
get url
text

Oni su također pozvali EU i NATO da ubrzaju svoj pristup zahtjevima za članstvo balkanskih zemalja i pojačaju odbranu od ruskog uplitanja.

Šefik Džaferović, član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, upozorio je da je njegova zemlja posebno osjetljiva na rusko miješanje, jer Milorad Dodik, član Predsjedništva koji ima bliske veze s Kremljom, prijeti povlačenjem Srba iz vojske pravosuđa i poreskog sistema - ustvari krši Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat 1995.

- Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja zapada usmjerena na Ukrajinu - rekao je Džaferović za Guardian. 

- U njegovom ponašanju ohrabruje ga Rusija, koja uvijek želi pokazati da može destabilizirati meko okruženje EU i NATO-a. Zapadne vlade bi to trebale mnogo ozbiljnije razmotriti i aktivnije i snažnije se angažirati u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu - naglasio je Džaferović te dodao: 

- Ovo su mračni dani za Evropu i cijeli svijet. Svjedoci smo nečemu što je užasno. Sličan užas smo vidjeli i ovdje u Bosni i Hercegovini 90-tih godina.

Kosovski premijer Albin Kurti upozorio je da je "u interesu Ruske Federacije da ima nova ratišta jer ne žele da se vrate miru".

Predsjednica te zemlje Vjosa Osmani je predvidjela da će "Rusija, destabilizujući zapadni Balkan, nastojati da destabilizuje cijelu Evropu" i rekla da Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrijednosti.

Njihove izjave uslijedile su kada je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock započela turneju po zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, rekavši da je odlučna da pošalje poruku da Evropa neće dozvoliti da region padne pod utjecaj Rusije.

Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora udvostručili su svoje pozive da se postigne ozbiljan napredak po pitanju zaustavljenih zahtjeva za pridruživanje NATO-u i EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.