open-navfaktor-logo
search
Intervju
Džaferović za TRT World: Mnogi zločinci su danas na slobodi, to je sramota za ukupnu svjetsku pravdu
Dejtonski mirovni sporazum je ponudio jednu strukturu zemlje, način uređenja zemlje što je direktno povezano sa ratom, sa agresijom na BiH  i naravno da on nije najoptimalnija stvar za ovu zemlju, da postoje mnogo bolja i optimalnija rješenja, ali kažem, nema dovoljno političke volje da bi u ovom trenutku unaprijedili taj proces, konstatovao je Džaferović
09.07.2019. u 15:04
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dao je ekskluzivni intervju za TRT World.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici, Džaferović je kazao da pravda nije zadovoljena.

- Mislim da nije pružen ni neki minimum, mnogi su danas na slobodi, mnogi nisu odgovarali i ja mogu samo da kažem da je to sramota za ukupnu i svjetsku pravdu i za pravdu unutar Bosne i Hercegovine. Najmanje što žrtve najtežeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas, i jedinog genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata zaslužuju - najmanje što zaslužuju jeste da se uspostavi pravda i nećemo se proći dok se taj proces ne okonča. To se jednostavno mora završiti, svako ko je učestvovao u tome, kao i u svakom zločinu u BiH, morat će se suočiti sa licem pravde i mi se nećemo proći dok se to ne dogodi - kazao je Džaferović.

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Džaferović je za TRT komentirao značaj ovog samita i Erdoganovo prisustvo.

- Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi je platforma koja je organizirana među 13 država jugoistočne Evrope gdje se nalaze i Bosna i Hercegovina i Republika Turska, počev od Slovenije na sjeverozapadu pa sve do Turske na jugoistoku. Ima za cilj da razvija saradnju među tim zemljama i da podstiče integracijski proces ovih zemalja u EU i u NATO savez. Sasvim je sigurno da je učešće Republike Turske u tom procesu od dragocjenog značaja, prije svega za mir, stabilnost ovog regiona, za ukupnu saradnju i za podsticaj procesu pridruživanja EU i NATO savezu. Republika Turska ima dobre odnose sa svim zemljama ovog regiona, to je veoma značajno i njena uloga u tom procesu pa i predsjednika Erdogana je stabilizirajuća - istakao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je iznio i stav o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Dejtonski mirovni sporazum je ponudio jednu strukturu zemlje, način uređenja zemlje što je direktno povezano sa ratom, sa agresijom na BiH i naravno da on nije najoptimalnija stvar za ovu zemlju, da postoje mnogo bolja i optimalnija rješenja, ali kažem, nema dovoljno političke volje da bi u ovom trenutku unaprijedili taj proces - konstatovao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH u ovom intervjuu dotakao se i ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali i NATO.

- Uprkos svim problemima koje imamo na tom putu, ja sam duboko uvjeren u krajnji cilj, a krajnji cilj je prije svega cjelovita i demokratska država BiH u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan i svi narodi biti ravnopravni bez obzira na kom dijelu BiH žive. Bosna i Hercegovina koja će imati prosperitetnu ekonomiju i koja će biti članica EU-a i NATO saveza – zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.