open-navfaktor-logo
search
Delegatska pitanja
Džambas: Da li su kantoni znali da će plaćati testiranje na koronu, u SBK je stigao račun od dva miliona KM
U okviru delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH mnoštvo njih je bilo vezano za pandemiju koronavirusa, troškove kantona za testiranje na COVID-19. 
18.02.2021. u 13:23
get url
text
Zdenka Džambas
Zdenka Džambas

Naime, delegatkinja Zdenka Džambas je kazala kako je Srednjobosanski kanton dužan platiti 2.000.000 KM za testiranja koja su obavljena na dva klinička centra.

- Moje pitanje je da li postoji registar svih doniranih sredstava tokom pandemije, između ostalog, evo i PCR testova. Nama u Srednjobosanskom kantonu stigao je račun od blizu dva miliona KM da se naplati testiranje osoba u dva klinička centra. Ako je vlada kupovala sve testove, ako smo imali donacije, ako pogledam koliko je testiranih u pojedinim kantonima za ovih 11 mjeseci, kako se određivala ta cijena? Koliko košta to jedno testiranje, jer sve će to građani opet da plate jer je to njihov novac - govori delegatkinja Džambas i dodaje:

"Da li su kantoni znali da će se to plaćati, jer mi smo svi usvojili budžet ali nemamo sredstva predviđena za to. Niko nam nije rekao da će se to plaćati. Tražim popis po kantonima o testiranju. Također, podatke šta ulazi u cijenu od ova dva miliona KM, kada znam da se na našem kantonu testiralo oko 3.000 ljudi. Ne znam kako će moj kanton navući tih dva miliona KM".

Na ovaj problem se osvrnuo i delegat Hadis Jusić. 

- Uputio bih pitanje Federalnom ministarstvu zdravstva, Federalnom štabu, vezano za pandemiju, da li vam se sa područja Unsko-sanskog kantona iko obratio za pomoć u nabavci neophodne medicinske opreme, kako bi izbjegli ovo plaćanje o kojem je govorila Džambas, konkretno PCR testovi. Svi PCR testovi su slati na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. I evo vjerovatno je došlo vrijeme da će to neko platiti. Moje pitanje je i da li su omogućili kantonima da sami to rade, ako jesu, od kojeg datuma i da li su im se kantonalni ministri obraćali za pomoć u nabavci ove medicinske opreme - pitao je Jusić. 

Delegat Zvonko Marić je pitao Vladu FBiH šta je sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

- Kada će Vlada FBiH prestati da obmanjuje građane o nabavci vakcina. Da li su oni normalni? Je li čekamo neke donacije ili da se neko smiluje da nam dostavi vakcine - rekao je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.