open-navfaktor-logo
search
Sve manje mladih
Džananović: Bh. društvo doživljava demografsku katastrofu
Bosanskohercegovačko društvo doživljava demografsku katastrofu što treba da bude fokus političkih razgovora i rješenja, umjesto dnevno političkih tema o izmjenama granica, ratu i slično, čime se povećava kriza u društvu i dovodi do masovnog odlaska stanovnika u razvijenije i sigurnije zemlje - smatra doktor socioloških nauka i naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović.  
23.01.2022. u 11:36
get url
text

U razgovoru za Fenu, on naglašava da politike koje kreiraju ovakav ambijent u našem društvu moraju da shvate da je vrijeme da se okrenu ublažavanju ovakvih trendova i da iz svojih političkih programa eliminiraju teme kojima se nažalost primarno bave. 

- Mora se uzeti u obzir da su jako nepovoljni demografski trendovi u Bosni i Hercegovini, gdje se prvenstveno misli na negativan prirodni priraštaj koji je prisutan dugi niz godina. Međutim, i iz drugih pokazatelja vidljivo je zašto naša država ima sve manje stanovnika. Živimo u društvu u kojem se ni trideset godina od početka agresije i izvršenja zločina ne odustaje od velikodržavne ideologije, što doprinosi odlasku stanovištva i iz sigurnosnih razloga uz one koji su ekonomske prirode i slično - smatra Džananović.  

Stanovništvo ulazi u duboku starost

Napominje da građani žele da žive u društvima u kojima nema korupcije, u obimu u kojem je prisutna u našoj državi.

- Žele da imaju adekvatno zdravstvo, obrazovanje i porazno je da ljudi odlaze i ne razmišljaju da se vrate. Jednostavno, žele da žive u društvu u kojem neće biti prisiljeni da se bave dnevnopolitičkim temama, ne žele da razmišljaju o strahotama rata, žele da rade i adekvatno žive od svog rada - ističe on.  

Naglašava da, pored negativnog prirodnog priraštaja, bh. stanovništvo ulazi u duboku starost i da je prosječna starost jako visoka. 

- U nekim regijama stanovništvo je ekstremno staro. Mladih ima sve manje i sve manje je stanovništva u radnoj i fertilnoj dobi. Jako zabrinjavaju pokazatelji o broju stanovništva u optimalnoj fertilnoj dobi za rađanje. Totalna stopa fertiliteta je niža od 1,3 djece po ženi. Neke općine i regije u našoj zemlji će za kratak vremenski period ostati bez stanovnika - upozorava Džananović. 

Ističe da je rat svakako osnovni razlog demografskih katastrofalnih promjena i demografskih posljedica. 

- Jedan od fokusa vladajućih politika jeste nacionalistička retorika i diskriminatorska politika prema povratnicima. Strašno je da presuđeni ratni zločinci stoje rame uz rame s vodećim političarima iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta na njihovim skupovima. Kakva se poruka šalje i čime se zapravo bave političari iz RS-a - navodi Džananović. 

Ideologija zla i politika prilagođena mirnodopskim uvjetima

S obzirom da se duži vremenski period bavi naučnim istraživanjem zločina, on navodi da je politika koja se provodila devedesetih dovela do ubijanja, zlostavljanja i protjerivanja većine Bošnjaka i Hrvata iz RS-a, čime je, napominje, ostvaren jedan od velikosrpskih strateških ciljeva. 

- Umjesto da se društvo nakon agresije i genocida usmjerilo ka prosperitetu u svakom smislu, priključivanju NATO savezu, EU, zapravo i dalje se zagovara ideologija zla i ta politika se provodi drugim metodama, prilagođena 'mirnodopskim' uvjetima. Ona je dovela do toga da su sela pusta, a gradovi, u kojima su naprimjer dominantna etnička skupina Srbi, zapravo su 'gradovi staraca'. I iz pojedinih dijelova u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, politički predstavnici šalju poruke o prosperitetu pojedinih gradova i kantona. Činjenice su daleko od toga kada se analiziraju svi demografski pokazatelji - ocijenio je Džananović.  

Smatra da politike koje kreiraju ovakav ambijent u našem društvu moraju da shvate da je vrijeme da se okrenu ublažavanju ovakvih trendova i da iz svojih političkih programa eliminiraju teme kojima se nažalost primarno bave.  

- Njihov zadatak je da kreiraju bolji ambijent u društvu i uvjete života za svakog čovjeka bez obzira kako se on zove. Mora se kreirati ambijent u kojem će svako raditi i biti adekvatno plaćen za svoj rad. Hitno se moraju donijeti i druge mjere kojima će se primarno zaustaviti masovan odlazak stanovništva i povećati stopa rađanja. I stanovništvo bi trebalo da podrži one koji će svu snagu i energiju usmjeriti u poboljšanje uslova za život svih građana BiH - mišljenja je Džananović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.