open-navfaktor-logo
search
Šta kažu nadležni
Džemidžić: Nezakonito poništen konkurs u Zavodu za bolesti ovisnosti, posao već "namješten"
Safet Džemidžić brat je Nejre Sikire koja, prema njegovim riječima, uprkos tome što je bila najbolja na konkursu za radno mjesto u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, taj posao nije dobila. Džemidžić je prvobitno objavio vijest o sestrinom zapošljavanju na društvenim mrežama te je ovaj slučaj postao predmetom komentiranja šire javnosti. 
01.12.2021. u 22:30
get url
text

Naprotiv, konkurs na kojem je Sikira bila prva na listi je poništen.

Tim riječima počinje razgovor njen brat Safet Džemidžić koji je odlučio sa svim dokumentima i informacijama sa kojima raspolaže izaći u javnost ukazujući na nepravilnosti.

- Konkurs je bio 31. decembra 2020. godine, a u februaru naredne godine dobila je odluku da je najbolja kandidatkinja. Bilo je žalbi. A na ispitu je bio supervizor kao i anonimno kantonalni inspektor koji je poslan upravo na taj konkurs jer se sumnjalo da će biti namješten. Oboje su utvrdili da je konkurs bio regularan i da je Nejra kandidatkinja koja može biti primljena. U tom periodu Upravni odbor (UO) Zavoda nije bio formiran i zakonski UO ima rok od 15 dana od roka žalbi da donese odluku o uvažavanju ili poništenju žalbi. UO nakon tog roka nema pravo da upravlja niti žalbama niti konkursom. Kako UO nije bio formiran, Zavod je trebao primiti najbolju kandidatkinju, a žalbe dati na sud koji bi odlučivao dalje o žalbama – kaže Džemidžić u razgovoru za Faktor.

Navodi da je njegova sestra čekala rješenje da počinje raditi.

- Nakon što je imenovan UO, donosi odluku o poništenju konkursa. U UO je rodica kandidatkinje koja će biti primljena na ponovljenom konkursu i koja je trebala biti primljena. Danas je održan pismeni ispit ponovljenog konkursa. Mi ćemo tužiti i Zavod i UO i pojedinačno osobe koje su učestvovale. Dvoje u Zavodu su rođaci kandidatkinje koja se prijavila, zar to nije nepotizam – kazao je Džemidžić, te dodaje:

- Kandidatkinja koja će biti primljena je u firmi u kojoj radi uzela godišnji odmor i najavila da ide u Zavod za bolesti ovisnosti.

Džemidžić kaže kako je kantonalni inspektor dva puta vršio inspekcijsku kontrolu nakon anonimne prijave gdje je ukazano na sumnju da je konkurs nelegalno poništen.

- Kantonalni inspektor je u rješenju naveo kako je konkurs nelegalno poništen – navodi Džemidžić.

Ističe kako je moguće da će na ponovljenom konkursu primiti treću kandidatkinju kako bi se osporilo sve ono o čemu Džemidžić danima piše na svom Facebook profilu.

- Imamo infomaciju da će biti jedna nova kandidatkinja kako bi se osporilo ono što ja pišem i da bi oni ispali legalni i moralni. Ja zaista želim da onaj koji bude najbolji bude i primljen na to radno mjesto. Moja sestra je bila najbolji kandidat i ona treba da bude u Zavodu – zaključio je Džemidžić.

Pokušali smo kontaktirati direktoricu Zavoda za bolesti ovisnosti Rasemu Okić, ali je nismo uspjeli dobiti.

S druge strane, Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, za Faktor kaže da je Ured zaprimio više prijava koje se odnose na postupak zapošljavanja u Zavodu.

- Dio prijava se odnosi na već poništeni konkurs, a dio na konkurs koji je još u toku. Iz dostupne dokumentacije i informacija kojima raspolaže Ured, vidljivo je da je poništeni konkurs raspisan po staroj uredbi i da nije mogao biti poništen, a što je konstatovala i nadležna inspekcija. Također, imamo prijavu da su se na tom konkursu dodavali bodovi kako bi određena osoba bila prvorangirana – pojasnio je Kafedžić za Faktor.

Istakao je da je za konkurs koji je u toku Ured tražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo hitan usmjereni inspekcijski nadzor.

- U jednoj od prijava se navodi i ime i prezime osobe koja treba biti primljena, a navodno se radi o bliskom srodniku jedne doktorice. Čekamo nalaz inspekcije kako bismo nastavili sa postupanjem u okviru naših nadležnosti – zaključio je Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.