open-navfaktor-logo
search
In memoriam
Dženaza Huseinu Mahmutoviću sutra na mezarju Kovači-Hrasnica
Husein Mahmutović, nekadašnji prvi čovjek Općine Ilidža, ili Huso, kako su  ga svi zvali,  bio je čovjek velikog srca. Ostat će upamćen kao neko ko se nije štedio u poslu i koji se svom snagom borio za svoju općinu
22.11.2018. u 15:12
get url
text

Pomagao je svima kojima je mogao. Krasila  ga je ozbiljnost i odlučnost , ali i praštanje. Bio je načelnik u najtežim vremenima. U periodu  rata i agresije na BiH  obnašao je funkciju predsjednika Ratnog predsjedništva SO Ilidža i dao nemjerljiv doprinos u odbrani slobodnih prostora te organizovanju života stanovnika u uslovima rata.

Donosio je najteže odluke. Nije mu bilo lako.  Po okončanju rata i za vrijeme reintegracije dizao je Ilidžu iz pepela.  Njegov entuzijazam ulijevao je svima nadu u život, u budućnost. Pokrenuo je  neke od najznačajjnijih projekata za Općinu Ilidža.

Volio je Ilidžu, volio je BiH, volio je prijatelje, a posebno Hrasnicu, u kojoj je proveo najveći dio života. Ostat će upamćen kao čovjek koji je obilježio jedno od najtežih perioda ovih prostora. Falit ćeIlidžancima na kafi kod Fuće, falit će Aleji, falit će Ilidži, a najviše svojoj porodici. 

Husein Mahmutović je rođen 12. marta 1954. godine u Trnovu pokraj Sarajeva. Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je u Sarajevu. Nakon školovanja počeo je raditi u Tvornici armatura Alipašin Most, koja je bila pri Energoinvestu (1977-1980).

Od 1981. do 1984. godine obavljao je dužnost finansijskog direktora u Tvornici specijalnih armatura "Energoinvest", a u istoj firmi je obavljao dužnost finansijskog  direktora od 1984. do 1988. godine. Od 1990. godine pa do 2004. godine bio je načelnik Općine Ilidža, a od 2004. do 2009. bio je savjetnik općinskog načelnika, pa potom direktor Ilidža vode, a smrt ga je zatekla na mjestu savjetnika općinskog načelnika. Bio je jedan od osnivača SDA,  Patriotske lige i organizatora otpora.

Komemoracija Huseinu Mahmutoviću održat će se u petak, 23. novembra  u 10 sati u sali Općine Ilidža, a knjiga žalosti će biti postavljena danas (22. novembar), u zgradi Općine Ilidža. Dženaza će se klanjati u Centralnoj džamiji u Hrasnici u petak  23. novembra, nakon džume namaza,  a bit će ukopan na mezarju Kovači-Hrasnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.