open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Dženaza za žrtve Prijedora i ove godine 20. jula u memorijalnom centru Kamičani
U Bihaću je danas održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane.
06.06.2023. u 14:57
get url
text

I ove godine su predviđene brojne aktivnosti ovim povodom koje će biti okončane na dan dženaze za šehide 20. jula 2023. godine na prostoru budućeg memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a razmatrano je i doneseno nekoliko važnih odluka za organizaciju ovogodišnjih aktivnosti povodom 20. jula.

- Usvojili smo programske aktivnosti za ovu godinu, te razmatrali pitanja proistekla iz zapisnika od prethodne godine. Konstatovali smo da će se dženaza za prijedorske šehide klanjati u memorijalnom centru Kamičani 20. jula 2023. godine i da je u toku završna priprema programskih sadržaja koji će biti predstavljeni za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane. I ove godine je planiran biciklistički maraton "Bihać – Prijedor – Kamičani", edukativni sadržaj, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze i usvojili smo značajne materijale koji su pripremljeni za ovaj događaj.

Također smo u toku dogovora o direktnom televizijskom prijenosu komemoracije i dženaze 20. jula. Isto tako, u narednih nekoliko dana ćemo predstavnicima vlasti na svim nivoima poslati zahtjev sa obrazloženjem za proglašenje 20. jula danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine. Povorka sa posmrtnim ostacima šehida će 19. jula 2023. krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova. Također smo u kontaktu sa organizacijama u dijaspori, te nam je veoma značajno da istinu o teškim ratnim zločinima sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane budu prezentiramo i u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, Australije, Turske i arapskog svijeta.

Planirano je da reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović predvodi dženazu namaz. Kada su u pitanju visoki zvaničnici, tu svakako očekujemo najveće nosioce državne vlasti, ali i nižih nivoa, te predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini – izjavio je muftija Kudić, saopćio je Organizacioni odbor.

Na sjednici je sekretar organizacionog odbora Nazif Horozović predstavio dosadašnje aktivnosti, usvojen je program rada za naredni period i finansijski plan.

- Kultura sjećanja na najteže vrijeme kroz koje je prolazio naš narod i pretrpio zločine i genocid mora dobiti primat u našem individualnom i kolektivnom pamćenju. Stoga je organizacija svih ovih aktivnosti povodom 20. jula od velikog značaja. Srebrenica i Prijedor su na dvije strane naše domovine, ali oni nose gotovo iste boli i nakon 30 godina. Prijedor je 1992. doživio sve ono što je Srebrenica doživjela 1995. godine, a danas proživljavaju negiranje, šutnju, poricanje i glorificiranje počinitelja genocida – kazao je predsjednik organizacionog odbora muftija Kudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.