open-navfaktor-logo
search
Dodjeljuje Stav
Dževad Jahić i Zlatko Topčić dobitnici nagrade "25. novembar"
Sedmični list Stav sedmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu "25. novembar". Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), Ivan Kordić (2021), u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019), Esad Zgodić (2020), Dragoslav Dedović (2021) i u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020) i Nermin Šehić (2021).
24.11.2022. u 14:24
get url
text

Nagradni fond u kategoriji za "životno djelo" u 2022. godini iznosi 5.000 KM. Nagradni fond za "knjigu godine" u 2022. godini iznosi 3.000 KM.

U 2022. godini stručni žiri u oblasti za "životno djelo" odlučio je jednoglasno da nagrada pripada prof. dr. Dževadu Jahiću. Predsjednik žirija je prof. dr. Sead Šemsović, koji je u svom obrazloženju napisao da je već "u prvom dijelu naučnog i javnog angažmana sasvim jasno iscrtan Jahićev put koji će slijediti i u svom postjugoslavenskom naučnom kretanju".

Dževad Jahić

- Sasvim jasan narodnosni, nacionalni, teritorijalni i jezički identitet sve vrijeme će biti neupitan u Jahićevom radu i prije nego što će takve teme postati moda tokom i u prvim godinama nakon agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, i kada ta euforična pomodnost prođe, njegovo zanimanje nije doživjelo nikakva odstupanja od precizno zacrtanih ciljeva. Kao vrhunac Jahićevog stručno-naučnog rada, zasigurno će ostati njegov Rječnik bosanskog jezika, čiji prvi (A-Ć) i drugi (D-F) tom izlaze 2010, treći (G-J) 2011, četvrti (K-Kor) i peti (Kos-Lj) 2012, šesti (M) i sedmi (N-Nj) 2014, osmi (O-Op) i deveti (Or-Pa) 2019. godine. Znalački rad na ovom kapitalnom nacionalnom projektu ogleda se ponajprije u poznavanju temeljnih principa leksikografskog posla, potom u iznijansiranom osjećaju za književni i narodni govor, u finesama značenjskih nivoa svake pojedinačne lekseme te u velikoj snazi i upornosti u traganju za adekvatnim primjerom iz književne baštine i tekuće produkcije - piše prof. dr. Šemsović.

Nagrada za "knjigu godine" jednoglasno je dodijeljena književniku Zlatku Topčiću za roman 28.06.1914. (Izdavačka kuća "Planjax", Tešanj).

Zlatko Topčić

U obrazloženje nagrade "25. novembar" za knjigu godine predsjednik žirija književnik Almir Zalihić piše da je 28.06.1914. značajan roman jer Zlatko Topčić u njemu "ne ideologizira i ne politizira, već se govori o zjapećoj praznini iznevjerenih ideala i samoubilačkoj želji da se učini nešto za sebe u smutnom vremenu ideoloških previranja".

- Dvojba Topčićevih likova nije u tome kako se istaknuti u patriotskom zvjerinjaku, već se svodi na sljedeće: da li umrijeti za života, ili vazda živjeti u smrti? Zbog svega toga, Topčić i njegov roman zaslužuju nagradu "25. novembar" za knjigu godine, nagradu koja je literarna paradigma bosanskohercegovačke državnosti - obrazložio je Zalihić.

Visoki pokrovitelj nagrade "25. novembar" u 2022. godini je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Generalni sponzor dodjele nagrade "25. novembar" je "BH Telecom", a sponzor "BH pošta".

Stručni žiri 1. marta 2021. godine, nakon provedenog javnog poziva za mlade pisce, između pristiglih neobjavljenih rukopisa kao najbolje je izabrao djelo Harisa Plojovića Tespih. Knjiga će biti tiskana te se u tom obliku dodjeljuje kao nagrada. Na ovaj način žiri spaja dva najznačajnija državna praznika u Bosni i Hercegovini: 25. novembar i 1. mart.

U 2022. godini članovi stručnog žirija su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija, književnik Almir Zalihić i glavni urednik sedmičnika Stav Filip Mursel Begović.

Nagrada će se dodijeliti 28. novembra 2022. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Svečana akademija počinje u 19.00 sati. Ulaz je slobodan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.