open-navfaktor-logo
search
Federalni ministar
Džindić: Ako bismo povećali plaće rudarima za 20 posto, to bi na godišnjem nivou koštalo 60 miliona KM
Vrijeme curi, a dogovora između sindikalnih organizacija radnika u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH o kolektivnom ugovoru, odnosno povećanju satnice, još nema.
17.05.2022. u 09:59
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari će u utorak i srijedu održati štrajk upozorenja, ne odustaju od povećanja plaće za 20 posto

 

Podsjetimo, ako ne bude dogovora, rudari u FBiH, znači hiljade radnika, stupit će u generalni štrajk 23. maja.

- Kada pogledamo trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju u državi izazvanu potresima na globalnom nivou i sa kakvim se valom poskupljenja susreću rudari, od osnovnih životnih namirnica do usluga i energenata, onda je njihov zahtjev za povećanjem plaće za 20 posto realan i opravdan.

Međutim, kada čujete stav EPBiH i Rudnika Banovića kako bi to povećanje izazvalo veliki finansijski udar na njih i ugrozilo poslovanje, onda je neminovno da se pronađe kompromis.

Kada bi se ispunio zahtjev rudara, to bi EPBiH na godišnjem nivou koštalo približno 55 miliona KM, a Rudnik Banovići, koji nije u sastavu Koncerna EPBiH, minimalno pet miliona KM. U pitanju je ogroman novac - kaže za Faktor Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. 

Ističe kako je optimista, vjeruje da se može pronaći kompromis do kraja ove sedmice.

VEZANI TEKST - Andelija: Ako bi EPBiH ispunila zahtjeve rudara, plaće bi im se povećale za više od 30 posto, što je nemoguće

 

- Uprava Rudnika Banovići spremna je povećati plaću za 10 posto i mislim da bi sve strane uključene u ovaj pregovarački proces trebale pokazati volju za kompromisom. Ako do njega dođe, kolektivni ugovor koji je istekao 30. aprila bio bi produžen do kraja godine. U tom slučaju imali bismo dovoljno vremena da donesemo novi kolektivni ugovor na zadovoljstvo svih - naglašava Džindić. 

Dodaje da je za narednu sjednicu Vlade FBiH, koja će se održati u četvrtak, pripremio detaljan izvještaj.

- Tražit ću od svakog ministra da se izjasni o ovoj situaciji, predložit ću i nekoliko zaključaka - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.