open-navfaktor-logo
search
Nakon štrajka upozorenja
Džindić sačinio saglasnost i potpisao posljednji Kolektivni ugovor s rudarima, a sada tvrdi da nije nadležan
Rudari u Federaciji Bosne i Hercegovine traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, a na to su danas skrenuli pažnju jednostanim štrajkom upozorenja.
26.09.2022. u 15:49
get url
text
Džindić potpisuje Kolektivni ugovor za rudarstvo
Džindić potpisuje Kolektivni ugovor za rudarstvo

Premijer FBiH Fadil Novalić tražio je od ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da poduzme aktivnosti u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora koji traže zaposleni u rudnicima, ali je Džindić odgovorio da njegovo ministarstvo "nije nadležno za kolektivno pregovaranje u oblasti rudarstva u FBiH".

VEZANI TEKST - Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Novalić tražio pregovore s rudarima, Džindić se oglušio

I dok Samostalni sindikat radnika rudnika u FBiH i Samostalni sindikat rudara u FBiH ispunjavaju zakonom propisane uvjete za organiziranje generalnog štrajka, koji bi u situaciji energetske krize u cijeloj Evropi mogao biti poguban za elektro-energetski sistem i građane, njihovim zahtjevom niko se konkretno ne bavi.

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH potpisan je nedavno, 24. maja ove godine, a tada je potpis po ovlaštenju Vlade FBiH stavio ministar Nermin Džindić. Prije potpisa, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Kolektivni ugovor za oblast rudarstva, sačinilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI), a Vlada FBiH ga je na telefonskoj sjednici i usvojila. Džindićevo ministarstvo je odluku o davanju saglasonsti na Kolektivni ugovor, pored Vlade FBiH, dostavilo i Federalnom ministarstvu pravde, Federalnom ministarstvu finansija, a naknadno i Uredu za zakonodavstvo Vlade FBiH.

VEZANI TEKST - Džindić o štrajku rudara: Ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije nadležno za kolektivno pregovaranje

Sve to vidljivo je iz Prijedloga odluke o davanju saglasnosti koji je 23. maja ove godine, potpisao ministar Džindić, a iz svega navedenog jasno je ko je imao centralnu ulogu i ko je koordinirao aktivnosti u pregovarčkom procesu.

Ništa se nije promijenilo od maja do septembra, a od koga treba tražiti odgovore vrlo dobro znaju i rudari, koji se, uvjerili smo se nadavno, vrlo dobro znaju izboriti za svoja prava i na druge načine, puno ekstremnije od jednosatnog štrajka upozorenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.