open-navfaktor-logo
search
Izdvajanja
Džindić: Vlada FBiH je od 2015. godine do danas sa 43 miliona KM uvezala staž za oko 5.000 radnika
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je od 2015. godine do danas izdvajanjem 43 miliona KM, omogućila odlazak u penziju oko 5.000 radnika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
26.11.2020. u 12:32
get url
text

On iznio rezime danas usvojenih deset tačaka na sjednici Vlade FBiH a koje se tiču energetskog sektora.

- Za uvezivanje staža u ovo godini bilo je planirano 10 miliona KM, međutim rebalansom budžeta je to smanjeno na milion KM, a sa kojim je uvezan staž za 106 radnika iz šest privrednih društava. Među njima su radnici Agrokomerca, Krivaje, Željezare Zenica... - rekao je Džindić.

Dodao je da je također za sedam radnika Krivaje Mobel omogućen odlazak u penzija za što je izdvojeno 36.000 KM.

- Od oktobra 2015. godine do danas Vlada FBiH je izdvojila 43 miliona KM i time omogućila odlazak u zasluženu penziju oko 5.000 radnika. Danas je usvojen i prijedlog odluke za penzionisanje 370 radnika Krivaje, za što je izdvojeno 623.000 KM. Za konsolidaciju preduzeća Zrak je izdvojeno 200.000 KM - rekao je Džindić.

Kazao je kako je danas na Vladi FBiH usvojen zaključak o Deklaraciji zaštite rijeka, zabrane izgradnje mini hidroelektrana. Naglasio je kako su resorna kantonalna ministarstva zadužena da dostave spisak do sada izdatih energetskih dozvola.

Džindić je dodao kako imaju podatak da je do sada 54 izdatih energetskih dozvola, od toga pet od ove Vlade FBiH.

- Današnjim zaključkom dogovoreno je da Ministarstvo okoliša, zatim privrede, prostornog uređenja, moje resorno ministarstvo, pripreme i obrade korekciju zakona koji dotiču se zabrane ili ograničene izgradnje mini hidroelektrane, pripreme za jednu od narednih sjednica, rok je 30 dana i puste u proceduru. Uveli smo moratorij za potpisivanje novih ugovora i traje do Nove godine - rekao je Džindić.

Osvrnuo se i na pomoć privredi kazavši da je danas konačno završen i potpisan prijedlog odluke o raspodjeli 30 miliona KM u pet sektora među kojima su metalna, elektro industrija, hemijska, gume i plastike...

- Prvi smo uradili javni oglas, upoznali sve aktere, prijavilo se prek 500 privrednih društava, u finanalnu raspodjelu ušlo 480 njih - rekao je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.