open-navfaktor-logo
search
Fotograf i avanturista
Džino na Čvrsnici pronašao ostatke aviona i ljudske kosti: Radi li se o bombarderu iz Drugog svjetskog rata?
Poznati fotograf i avanturista Dženad Džino na planini Čvrsnici pronašao je, kako kaže, "nestali britanski bombarder iz Drugog svjetskog rata". 
21.09.2023. u 12:30
get url
text

- Mjesecima sam tražio neki mali znak koji bi me odveo u blizinu palog aviona u Drugom svjetskom ratu. Zaboravljena priča koja će od ovog momenta itekako oživjeti - napisao je Džino u opisu videa koji je podijelio na svom Youtube kanalu. 

Nakon što je objavio video o bici na Neretvi i njegova saznanja o tom događaju, otisnuo se u novu avanturu - u potragu za britanskim avionom kojim je, ističe, upravljao grčki pilot.

Tragao je po jablaničkim selima. U Drežnici je saznao da je u Drugom svjetskom ratu pao avion na Čvrsnicu negdje blizu Pločnog. Navodno su ga mještani ranije pronašli, uzimali aluminij od kojeg su pravili češljeve i prodavali u Mostaru, ali da više niko nema živ ko bi znao gdje su olupine aviona.

Nakon šest mjeseci potrage, pronašao ga je Džino.  

- Policijska uprava je uzela nešto predmeta, jer im je u opisu posla, uzeli su dijelove gdje imaju serijski brojevi, a ja sam na zamolbu britanske ambasade odnio njima neke dijelove, što bi moglo pomoći u identifikaciji letjelice, ali ja bih volio da to bude u muzeju u Jablanici. To ću insistirati - govori Džino za Faktor. 

Ističe da su mještani odnijeli 90 posto aviona koji je težak 8 tona. No Džino je pronašao kosti pilota i još mnoge zanimljivosti, poput crne mačke od stakla. 

- Sve što je od aluminija bilo, odnijeli su. Ali prsten sa ruke pilota koji sam pronašao kao da je mene čekao da ga pokušam vratiti tamo gdje pripada - ističe Džino.

Pogledajte video. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.