open-navfaktor-logo
search
Ekološka borba
EBRD će ulagati u deponiju Uborak samo ako studija projekta bude pozitivna
Prošle sedmice Grad Mostar je objavio kako je sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisao zajednički sporazum, koji obećava finansijsku i strategijsku partnersku pomoć Mostaru u rješavanju Javnog preduzeća Deponija i stvaranju zelenog Mostara.
22.03.2022. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje "Jer me se tiče" tužit će Federalno ministarstvo okoliša zbog deponije Uborak u Mostaru

Međutim, iz Građanske inicijative Jer nas se tiče koja godinama vodi borbu da se deponija Uborak zbog svog štetnog utjecaja na zdravlje stanovništva i prirodu izmjesti iz ovog dijela Mostara, tvrde da nije baš onako kako je to predstavila gradska uprava.

- Ovo je, ustvari, bila neka vrsta najave dogovora pod uvjetom da se uradi studija, odnosno analiza projekta koja prethodi potpisivanju ugovora. To bi se trebalo desiti krajem mjeseca ili početkom aprila. Znači, nije potpisan kreditni sporazum za rješavanje pitanja deponije - kaže za Faktor Omer Hujdur, predsjednik GI Jer nas se tiče.

Podsjeća da je prethodna studija utvrdila zagađenost podzemnih voda.

VEZANI TEKST - Građani o deponiji Uborak na GV Mostar: Ovdje se radi o životima, ljudi umiru od karcinoma

- Na 30-50 metara od naših kuća imamo zagađane površine teškim metalima opasne po život i zdravlje ljudi. Zbog toga smo podnijeli tužbu na Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu deponija se gomila, na sceni je prava ekološka katastrofa. Ukoliko domaći sudovi ne riješe ovaj problem, sljedeći korak je podonošenje tužbi međunarodnim pravosudnim institucijama - najavljuje Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.