open-navfaktor-logo
search
Javni saobraćaj
EBRD uvodi sankcije, iz Ministarstva saobraćaja KS kažu da se nastavlja isporuka trolejbusa iz Bjelorusije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uvodi sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu, tako da se pojavila informacija da bi zbog toga mogla biti stopirana dalja kupovina trolejbusa za Kanton Sarajevo koje se proizvede u Bjelorusiji.
02.04.2022. u 08:03
get url
text

Prema tim informacijama, postoji mogućnost da bude trenutno stopiran ugovor za nabavku trolejbusa od firme BKM Holding iz Bjelorusije, a koja je provedena u skladu s pravilima i procedurama EBRD-a. U tom slučaju u Sarajevo bi stiglo samo osam trolejbusa.

Ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura. Isporuka prvih 25 trolejbusa najavljena je do proljeća, a deset dodatnih na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru.

- Nabavka i isporuka trolejbusa se odvija prema planu i ugovoru – kratko su nam odgovorili iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu nije postiglo saglasnost da guverner Bosne i Hercegovine u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) podrži rezolucije EBRD-a kojim se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Protiv ove saglasnosti bili su članovi iz bh. entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.