open-navfaktor-logo
search
O njoj pričao s Janšom
Edi Rama o "non-paperu": Mapa o prekrajanju granica postoji, vidio sam je
Edi Rama, albanski premijer, potvrdio je postojanje "non-papera" u kojem su planovi za iscrtavanjem novih granica zemalja regije zapadnog Balkana. 
17.04.2021. u 17:34
get url
text

Rama je rekao "da je mapu vidio i prije nego što ju je pokazao svom slovenačkom kolegi Janezu Janši", navodi gazetaexpress.com.

Kako piše Gazeta Express, Rama je to izjavio u TV emisiji. 

- Razgovarao sam s njim davno. Također sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar - rekao je Rama.

Slovenski portal Necenzurirano.si u četvrtak je objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija tog "non-papera" za koji se vjeruje kako ga je slovenski premijer Janez Janša dostavio pojedinim zvaničnicima Evropske unije.

VEZANI TEKST - Džaferović razgovarao s Janšom: Onemogućiti u startu priču o podjelama BiH

Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje dijelova Crne Gore sa većinskim albanskim stanovništvom i Sjeverne Makedonije s Albanijom, mogućnost otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovini i ujedinjenju dijelova zapadnog dijela Bosne sa Hrvatskom.

Zvanični Brisel više puta je ustvrdio da ne zna za takav dokument, a osude planova iznesenih u "non-paperu" stizale su od velikog broja evropskih zvaničnika. 

Janez Janša telefonirao je jučer Šefiku Džaferoviću, članu Predsjedništva BiH, te je ustvrdio da takav popir nema veze sa Vladom Slovenije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.