open-navfaktor-logo
search
Premijer Albanije
Edi Rama u četvrtak i petak na balkanskoj turneji, posjetit će i BiH: Otvoreni Balkan završio svoju misiju
Premijer Albanije Edi Rama bit će u četvrtak i petak na balkanskoj turneji tokom koje će s kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi Otvoreni Balkan i Berlinskom procesu, javljaju mediji u regiji.
05.07.2023. u 18:04
get url
text
Edi Rama, premijer Albanije

Agencija Beta prenosi da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

U Skoplju će se sastati sa svojim makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a potom otputovati za Prištinu gdje se očekuje njegov sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Kako pišu mediji, sastanak s Kurtijem,"bit će u vrijeme kada su odnosi dva premijera Albanaca u najkritičnijoj tački otkako je Rama stao na stranu Zapada, tražeći od Kurtija da se povuče i stvori asocijaciju općina s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru".

Albanski premijer će u petak otputovati za Beograd, gdje bi trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posjetit će također i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da bi s tamošnjim premijerima razgovarao o "važnosti stabilnosti u regiji, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova".

Rama je, napominje se, ovih dana rekao da je Otvoreni Balkan "završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Europskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sljedeći sastanak imati u oktobru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.