open-navfaktor-logo
search
Odluke Kongresa
Edin Forto i naredne četiri godine na čelu Naše stranke, izabrani i potpredsjednici
Dosadašnji predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ostaje na toj funkciji i naredne četiri godine, odlučeno je danas na Izvještajno-izbornom kongresu te stranke u Sarajevu.
10.06.2023. u 19:57
get url
text

Za potpredsjednike NS-a izabrani su Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva, Behija Kulović, dopredsjedavajuća u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Uskoro bi stranačka Izborna komisija trebala saopćiti ove i rezultate za Glavni odbor, nakon čega ih treba potvrditi Kongres kako bi ti rezultati postali zvanični.

Edin Forto, u kratkoj izjavi novinarima u Sarajevu je naveo da bez tog političkog subjekta neće biti moguće donositi najvažnije političke odluke u Bosni i Hercegovini, na bilo kom nivou, u naredne četiri godine.

- Naša stranka će nastaviti biti i socijalna i liberalna. Ondje gdje smo na vlasti, borit ćemo se da sve socijalno ugrožene skupine, uz podršku sistema, prestanu biti ugrožene i postanu ravnopravni, aktivni kreatori društvenog ambijenta koji će biti i po njihovoj mjeri. Također, sloboda pojedinca će nam ostati na prvom mjestu uz potpuno poštivanje i kolektivnih prava koja nikad nismo sporili. Ljudska prava nisu švedski sto, ne biramo ništa već afirmiramo sve - izjavio je Forto.

Najavio još snažniju afirmaciju zelenih politika koje su i dosad bile jedan od temelja djelovanja Naše stranke, a što se tiče uspjeha Naše stranke na sljedećim izborima rekao je da je minimum koji očekuje da na lokalnim izborima Naša stranka osvoji isti broj glasova kao što je osvojila na Općim izborima 2022. te da na Općim izborima 2026. u Parlamentu BiH svoj klub pojača za još jednog člana.

Forto je svoj govor završio rečenicom koja se odnosi na evropsku budućnost BiH.

- Svi u BiH, regiji i Evropskoj uniji moraju znati da je Naša stranka najpouzdaniji partner za evropsku BiH - poručio je novi-stari predsjednik ove političke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.