open-navfaktor-logo
search
Radionica u Neumu
Edukacija novinara s ciljem kompetentnijeg izvještavanja o izbornom procesu
U saradnji sa Centralnom izbornom komisijom Bosne Hercegovije (CIK BiH) i ekspertima Vijeća Evrope, u Neumu je održana edukacija predstavnika vodećih medija iz cijele naše zemlje s ciljem da se učesnici detaljno upoznaju sa najvažnijim aspektima izbornog procesa.
12.07.2021. u 10:11
get url
text

Seminar pod imenom, "Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu", koji se provodi u okviru projekta "Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH", dio je aktivnosti posvećenih specijaliziranoj edukaciji novinara na temu profesionalnog i objektivnog praćenja i izvještavanja izbornog procesa.

Ideja je, kaže, mr. Esad Mavrić, project manager u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu, da se najmanje jedan novinar iz redakcije vodećih medija u BiH pomogne u educiranju, kako bi kasnije bio u prilici da kompetentnije i profesionalnije izvještava o izbornom procesu.

- Time bi se pomogla demokratizacija izbornog procesa, vraćanje povjerenja u izborni proces, a samim tim i vraćanje povjerenja u pravnu državu. Partneri su nam CIK BiH, koja je sa svoje strane procijenila da je i njima jako bitno da uspostave korektnu saradnju sa predstavnicima medija. Mislim da su te dvije ideje i ispunjene, a to je - jačanje kompetencija medija i njihova saradnja sa CIK-om BiH kao institucijom. Mislim da smo u tome uspjeli i da će rezultati ove edukacije, posebno u narednoj izbornoj godini, dati rezultate – dodao je Mavrić.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, naveo je kako su učesnici u prethodna tri dana imali priliku svjedočiti klasičnoj razmjeni pravih informacija o složenom izbornom zakonu, procesu i izazovima koji su pred institucijom CIK-a BiH, ali i o potrebi reforme izbornog zakonodavstva koja je na neki način, kako je kazao, top tema u ovoj godini.

- Informacije koje su novinari dobili o svim temama koje su obrađivane, kao što su: izborno zakonodavstvo, moguća tehnička unapređenja (uvođenje digitalizacije u izborni proces), manipulacije sa kojima se susreće CIK od strane političkih subjekata, prevashodno, ali i nekih njihovih kandidata, individualno, društvenih platformi (generalno interneta u kampanji i mimo kampanje), sigurno će im pomoći da u narednom periodu kompetentno izvještavaju o ovom vrlo složenom procesu – naveo je Bakalar.

Dodao je kako je do sada, tokom izbornog procesa, bilo propusta u novinarskom izvještavanju, ali su oni, kako kaže, uglavnom bili rezultat neznanja, a ne malicioznosti.

- Dosta teško je shvatiti svaki segment izbornog procesa onima koji nisu unutar njega. Zato su ovakve radionice prilika da se novinari specijaliziraju, odnosno imaju svoje referate na temu izbornog procesa. Jer bolje educirani novinari pomažu i članovima CIK-a u njihovom radu – objasnio je Bakalar.

Naglasio je kako je nužno vratiti povjerenje građanja u izborni proces u BiH, ali da je to jedino moguće postići reformama, prevashodno pojačanom kaznenom politikom.

- Mi smo već predložili rigoroznije sankcije. Istakao bi i rad pravosudnih organa koji može biti ključan, jer imamo puno radnji i manipulacija u izbornom procesu, a među njima je dosta onih koji imaju elemente kaznenog djela. No, bez kaznenog procesuiranja takvih pojava teško će se vratiti povjerenje građana generalno u izborni proces u BiH – istakao je Bakalar.

Na pitanje, da li će se najavljene promjene u Izbornom zakonu moći primijeniti već na narednim Općim izborima 2022. godine, Bakalar odgovara kako to prevashodno zavisi od volje političkih stranaka na vlasti.

- Činjenica je da su u mnogim sferama izbornog zakonodavstva potrebne intervencije. No, promjene prevashodno zavise od političke volje, jer se zakoni mijenjaju u parlamentima, a ne u CIK-u. Očekujemo i doprinos medija da vrše određenu vrstu pritiska na politiku i političare da se te stvari sagledaju i da dođe do izmjena koje neće biti samo "puke izmjene," nego ozbiljna i kvalitetna reforma – kazao je Bakalar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.