open-navfaktor-logo
search
Zbog veza sa Dodikom
Efekti američke crne liste: Microsoft prekinuo saradnju sa Prointerom, ATV u problemima
Američka tehnološka kompanija Microsoft prekinula je saradnju sa IT kompanijom Prointer zbog veza ove kompanije sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je pod američkim sankcijama.
18.02.2022. u 16:23
get url
text

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

Sjedinjene Američke Države su početkom godine proširile listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, te su se na listi našli Dodik i Alternativna televizija. Dodika su tom prilikom optužili za "destabilizirajuće koruptivne aktivnosti" i "potkopavanje institucija BiH".

Pod dejstvom sankcija ATV-u je nedavno ukinut kanal na popularnoj platformi YouTube zbog opasnosti da bi joj mogao biti ukinut i dosadašnji internet domen ".com", ova kuća je uzela nacionalni domen Republike Srbije – .rs.

U obrazloženju Ministarstva finansija SAD-a naveli su da je ATV u privatnom vlasništvu firme blisko povezane s Dodikovom porodicom. Iz ATV-a ove navode su odbacili i ocijenili ih "besmislenim".

No, kompanija Prointer koja je do tada bila vlasnik ATV-a, nakon sankcija prestaje to i biti.

Nešto ranije Dodik je i sam priznao kako njegov sin sarađuje sa kompanijom Prointer.

VEZANI TEKST - Televizija povezana sa Dodikom: ATV sarađuje sa američkom firmom uprkos sankcijama

- Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode – kazao je Dodik 2019. godine u Narodnoj skupštini.

Iako je menadžment Prointera ove informacije pokušao demantirati, iz Microsofta su za Faktor potvrdili da više nisu partner ove kompanije.

- Microsoft je prekinuo partnerstvo s Prointerom - naveli su u odgovoru na naš upit.

Licenca za saradnju sa Microsoftom se dobija na osnovu timova koji imate, a koji su eksperti u određenim oblastima u vezi s Microsoftom, pojasnio je za Faktor Haris Hadžialić, IT stručnjak iz Sarajeva, dodavši kako ovaj raskid saradnje kompaniji Prointer puno znači.

- To znači da ne mogu više prodavati licence, raditi na Microsoftovim proizvodima, niti mogu da čine ikakve poslove u vezi s preprodajom, doradnjom ili ugradnjom bilo kojih proizvoda koje Microsoft nudi na tržištu Bosne i Hercegovine, a ni bilo gdje u svijetu praktično – pojasnio nam je Hadžalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.