open-navfaktor-logo
search
Sesija Kruga 99
Efendić: Bosanska politika mora zaustaviti sve kompromise na štetu države BiH
Aktuelna konstelacija u Bosni i Hercegovini čije su institucije izložene kontinuiranim udarima i opstrukcijama, te njihova svojevrsna paraliza, zahtijevaju urgentnu konsolidaciju bosanske politike i odlučan odgovor na direktne nasrtaje antibosanskih snaga.  
09.07.2023. u 13:01
get url
text

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Na državni udar - državotvorni odgovor".

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i uvodničar sesije Semir Efendić kazao je kako ta konsolidovana politika mora zaustaviti kompromise na štetu Bosne i Hercegovine, kao i koketiranje sa antibosanskim snagama te trgovanje s interesima države.

- Oni koji su u proteklom periodu vršili vlast do zadnjeg formiranja vlasti su koketirali i trgovali s interesima države i dozvolili da se ovakav raspored političkih snaga desi, a u posljednjem periodu je to otvorena izdaja interesa Bosne i Hercegovine – ocijenio je Efendić.

Pokušaj nezakonitog instaliranja u Ustavni sud BiH

Potonju tvrdnju ilustrirao je primjerom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje, kako je kazao, "imamo snage koje bi nominalno trebale da budu bosanske, a koje se aktivno bore da u taj sud dođu predstavnici politika koje su protiv ove države".

- Ne samo da su s time saglasni i da to prešućuju, već na tome aktivno rade, pa i u pokušaju čak nezakonitog 'instaliranja' u Ustavni sud BiH sudija koji sigurno neće raditi u interesu ove države – ustvrdio je Efendić.

Ocijenio je kako Bosni i Hercegovini i njenim građanima treba konsolidacija političke scene, odnosno kreiranje autentične bosanske politike te pozvao političke subjekte, kojima je država Bosna i Hercegovina na srcu, da se pridruže beskompromisnoj borbi za Bosnu i Hercegovinu, te rušiteljima države kažu odlučno - ne.

Uvodničar je detaljno elaborirao postdejtonska dešavanja i djelovanje antibosanskih snaga, napominjući kako, umjesto uspostavljanju funkcionalnih institucija Bosne i Hercegovine, gotovo tri decenije nakon rata, svjedočimo rastakanju njenih institucija i nastavku djelovanja snaga koje su izvršile agresiju.

Potcrtao je u tom kontekstu kako djelovanje institucija entiteta RS, donošenje odluka kojima se negira nadležnost Ustavnog suda BiH i sprečava objavljivanje odluka visokog predstavnika, nesumnjivo predstavljaju "državni udar koji traje veoma dugo i na neki način nije akutan, nego je hroničan".               

- Veliko je pitanje šta se dešava s institucijama Bosne i Hercegovine i zašto su one paralizovane – navodi Efendić, napominjući kako je bez obzira na uzuzetno drske udare na državu i ozbiljne sigurnosne reperkusije izostalo njihovo djelovanje.

Paraliza državnih institucija

On smatra kako je paraliza državnih institucija, zapravo, posljedica pogrešnog načina vođenja reformi u Bosni i Hercegovini u čemu ogromnu i neslavnu ulogu ima međunarodna zajednica, te da jedan od razloga leži i u uvođenju tzv. pariteta, što je manjinskim snagama koje su protiv države omogućava nesmetano djelovanje.    

Efendić ističe kako je posljedica svega uspostava institucija u svim oblastima od odbrane, sigurnosti i pravosuđa do sistema poreza i porezne politike, te ekonomije... 'instaliranje' ljudi na rukovodećim pozicijama, koji ne misle dobro državi, a čemu je kumovala dosadašnja politika spremna na trgovanje državnim interesima.   

Najeklatantnijim primjerom u tom pogledu ocijenio je situaciju u kojoj je danas najbliži saradnik Milorada Dodika, nekoga ko predstavlja separatističku politiku, Milan Tegeltija koji je godinama obnašao funkciju predsjednika VSTV-a BiH.    

- Uprkos svemu tome, razloga za brigu neće biti onog momenta kada bosanske političke snage budu kosolidovane, odnosno kada prestane trgovina i izdaja državnih interesa. Bosanska politika mora zaustaviti sve kompromise na štetu države Bosne i Hercegovine - poručio je, između ostalog, uvodničar današnje sesije Kruga 99.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.