open-navfaktor-logo
search
Načelnik Novog Grada
Efendić na protestima radnika Zraka: Vlada FBiH, nažalost, ne zna i ne razumije kako ove stvari rješavati
Radnicima preduzeća Zrak, koji su danas izašli na proteste, podršku je pružio i Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad.
26.06.2023. u 13:19
get url
text

- Javnost prati agoniju firme Zrak i borbu za njeno preživljavanje već duži vremenski period, a ovo sada je kulminacija svega. Mi smo za ovu godinu osigurali sedam miliona KM u federalnom budžetu koji bi bili otprilike dovoljni da se riješe potraživanja prema bivšim radnicima zbog stečaja koji je pokrenut. Nevjerovatno je zatvaranje očiju na takvu činjenicu, da je i pored toga Općinski sud u Sarajevu donio odluku o stečaju, da ne priznaje direktora kojeg je Vlada imenovala u decembru prošle godine, da niko iz Vlade ne vodi računa o formalno-proceduralnim stvarima, o tome da skupština firme mora biti kompletirana kako bi se završio proces imenovanja uprave - istakao je Efendić.

Nikoga nije briga

Kako je kazao, "došlo se u situaciju da je imenovan stečajni upravnik koji se u firmi nikako ne pojavljuje, a radnici ne mogu primiti plaću".

- Da nije borbenosti i istrajnosti radnika, koji dolaze i čuvaju firmu, Zrak bi završio kao i drugi prostori koji su uništeni nebrigom vlasti i Vlade FBiH. Dakle, Vlada ima mogućnost da pod hitno osigura sredstva za namirenje stečajnog zahtjeva i da firma nastavi normalno da radi. Već je sedam miliona KM osigurano u budžetu, to nema nijedna druga firma - dodao je Efendić.

Načelnik je podsjetio kako Zrak ima ugovore sa austrijskom firmom, ali da to očigledno nikoga nije briga.

- Stečajni upravnik poštom je poslao otkaze, ljudi to neće da prihvate i dalje dolaze i rade. On nije u stanju doći i obratiti im se. Vlada FBiH, nažalost, ne zna i ne razumije kako ove stvari rješavati. Oni kao da bi htjeli pomoći, ali nemaju pravo rješenje, moraju biti u komunikaciji sa sudom i preko Federalnog pravobranilaštva tražiti vanredni pravni lijek ako je žalba odbijena. Vlada sigurno ima legitimitet da učestvuje u ovakvim postupcima. Morala je to uraditi i ranije, ali ako nije, to može sada učiniti - naglasio je Efendić.

VEZANI TEKST - Protesti radnika Zraka: Ne odustajemo dok se stečaj ne zaustavi

Osvrnuo se i na rad stečajnog upravnika Mesuda Bogilovića. Prema njegovim riječima, "ponašanje stečajnog upravnika je jako loše".

- Nikada nije došao u firmu, ali je u saradnji sa bivšim direktorom napravio neki izvještaj. Nije ga mogao napraviti, on je mašinski inžinjer, a napravio je izvještaj o ekonomsko-finansijskom poslovanju. On je stečajni upravnik i u Šipadu, sve je tamo rasprodato, odavno su radnici odustali od te firme. On je uz to i uposlenik Toplana Sarajevo. Ne znam gdje ih takve nađu? Njega pod hitno sud mora promijeniti, to Vlada mora tražiti od suda - kazao je Efendić.

Stečajni povjerioci

Naglasio je kako je Zrak jedna od sedam firmi namjenske industrije u Federaciji BiH koja posluje.

- Imate firme kojima je Vlada vlasnik, koje imaju godišnji profit mjeren desecima miliona KM. Pa kako je moguće da se ne može naći milion-dva koliko je potrebno da se Zraku pomogne? Ne bi protiv toga bili ni radnici tih firmi, danas su došli da ih podrže iz Bugojna, Konjica, Goražda. Je l' moguće da Vlada FBiH ne može pronaći novac? Nevjerovatna je izjava resornog ministra da će se oni prijaviti kao stečajni povjerioci Zraka. Znate li šta to znači? Oni će se prijaviti kao i svi oni kojima je Zrak dužan da ne bi ostali bez svoje imovine, ako bude stečaj rasprodavao imovinu, da se oni tu pojave - pojasnio je.

Dotakao se i Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u Federaciji BiH.

- Tim zakonom zabranjen je promet bilo čega što je u vezi s proizvodnjom u namjenskoj industriji. To stečaj ne može raditi i to je najgori način kojim Vlada rješava ovakve situacije. Zato bi pod hitno trebalo promijeniti zakon o stečaju, ukinuti uopće mogućnost da neko proglasi stečaj. Neka Vlada preuzima vlasništvo nad firmama koje ne mogu servisirati svoje dugove, vrati ih i sačuva te firme. Ako to ne uradimo, dobit ćemo GP Bosnu, tamo je sada prah i pepeo, ruševine, koje ugrožavaju okolno stanovništvo. Govorim to jer su sve te firme u Novom Gradu. I dalje ću pružati podršku radnicima Zraka i vjerujem da u ovom trenutku ne postoji veći prioritet u FBiH od tog preduzeća - kazao je Efendić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.