open-navfaktor-logo
search
Večeras protesti
Efendić nakon ubistva mladića u Sarajevu: Admir Katica mora podnijeti ostavku
Danas je dženaza našem mladom sugrađaninu Farisu Pendeku čije ubistvo prije dva dana je duboko potreslo sve građane Sarajeva. Po ko zna koji put, još jedan mladi život je izgubljen na našim ulicama, napisao je na Facebooku predsjednik Stranke za BiH i načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić.
31.01.2024. u 11:02
get url
text

- Možda nikada koliko ovaj put čujemo komentare kako je jedini izlaz bježanje iz ovog grada i države. Jer svaki put slušamo istu priču nekoliko dana, ili sedmicu dvije najviše, kako se nešto treba i mora uraditi i na kraju ništa. Sve ostaje isto pa i gore. Zašto nam se sve ovo dešava i šta se zaista konačno može uraditi da sigurnosna situacija u Sarajevu bude bolja? Dat ću nekoliko konkretnih prijedloga i ponavljat ću ih sve dok se ne realizuju! - naveo je Efendić i dodao:

1. Pitanje distribucije odnosno dilanja narkotika mora biti postavljeno kao apsolutni prioritet rada policijskih i pravosudnih organa. Represivni aparat po ovom pitanju mora biti toliko prisutan da postane nemoguće prodati i nabaviti drogu u našem gradu.

2. Glavna sarajevska saobraćajnica od Ilidže do Baščaršije, kao i dio ostalih saobraćajnica na kojima se dešavaju trke vozila, moraju biti u potpunosti pokrivene kvalitetnim policijskim videonadzorom koji će se aktivno pratiti tokom 24 sata kako bi se u koordinaciji sa policijom na terenu moglo trenutno reagovati na divljanja u saobraćaju koja gledamo svakodnevno, i strogo ih kažnjavati.

3. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica mora podnijeti ostavku zato što navedeno već nije urađeno, a na toj poziciji nalazi se već pet godina.

Efendić istiće da je godinama naša država žrtva međunarodnih pritisaka kojima se tjeramo na reforme koje nam donose samo gore stanje u svim životnim oblastima, a to se posebno odnosi na oblasti sigurnosti, obrazovanja, ekonomije…

- U posljednjih nekoliko godina kao apsolutni prioritet rada tužilaštava postavlja se privredni kriminal i korupcija, dok su pitanja opšteg kriminaliteta, narkomanije, nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem, razbojništva, iznude itd, potpuno zapostavljena u prioritetima rada. Naše društvo mora natjerati sigurnosni aparat da na prvo mjesto u prioritetima rada postave sigurnost života građana. Droga i oružje su trenutno u sinergiji glavni uzroci nesigurnosti i njihov pronalazak i oduzimanje mora biti prioritet rada policijskih agencija - naveo je Efendić i dodao:

- Večeras u 20.30 sati, roditelji učenika Osnovne škole Osman Nakaš na Čengić Vili pozvali su na mirno okupljanje i protest sve građane kojima je dosta terora na sarajevskim ulicama i koji zahtijevaju da se konačno nešto učini!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.