open-navfaktor-logo
search
Raspodjela prihoda
Efendić: Nijedan sastanak ne završi, a da Dodik ne bude bolji za 50-100 miliona
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić komentirao je večeras odluku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli prihoda kojom je za jedan posto veći priliv sredstava u budžet bh. entiteta Republika Srpska.
04.09.2023. u 22:06
get url
text

VEZANI TEKST - Nova pravila "kompromisa" Trojke sa Dodikom: RS-u više novca od indirektnih poreza

Efendić je, gostujući u programu Hayat TV, kazao kako RS grca u dugovima, a kada gledamo podatke Uprave za indirektno oporezivanje, imamo osjećaj da ona napreduje.

- Ova odluka bi značila da se krajnja potrošnja u RS-u povećava. Na dijelu softverskog sistema ne postoji Bošnjak koji može imati uvid šta se tu dešava. Tamo gdje HDZ dominantno vlada od svih prometa koji se dešavaju možda 10 do 20 posto se uplati PDV-a. Preduvjet za to je bilo imenovanje ministra finansija. Ovako nešto se ne može dozvoliti. Ako je ministar finansija BiH kadar SNSD-a, onda ne može u isto vrijeme biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje. Davati novac nekome ko otvoreno nasrće na državu su opasne stvari. Ni jedan sastanak se ne završi, a da Dodik ne bude bolji za 50-100 miliona - kazao je Efendić.

Komentirao je i sve češće napade na povratnike u manji bh. entitet. Posljednji u nizu dogodio se sinoć u Zvorniku, gdje je pretučen povratnik Senad Sejfić.

VEZANI TEKST - Napadi na Bošnjake u RS-u učestali, policija ih ne štiti, tužilaštva i sudovi ne kažnjavaju napadače, šta radi vlast?

- Ovog trenutka BiH nema veći problem od sigurnosti povratnika u entitetu RS. To je eskaliralo do neslućenih razmjera. Ti napadi nisu slučajni. Dio su oragnizirane kampanje, vjerovatno diktirani od Srbije koja nastoji učiniti ovu zemlju nemogućom. Ne postoji veći problem od ovoga. Podsjetio sam Schmidta da su 2005. godine usvojeni principi za reformu policije i da se ostalo na tome. Nikad reforma policije u BiH nije provedena. Vjerovatno jedina institucija na svijetu za koju je presudom Međunarodnog suda utvrđeno da je počinila genocid. To je MUP RS-a i egzistira i danas. Ne može o sigurnosti povratnika brinuti MUP tog entiteta. Nije mi jasno zašto to pitanje ne preuzme SIPA. Pitanje reforme policije se mora vratiti na dnevni red - istakao je Efendić.

Nedavno smo svjedočili izvlačenju naoružanja iz kasarni Oružanih snaga što je unijelo nemir među stanovništvo. Efendić je kazao da se mogu vidjeti brojne sličnosti sa onom situacijom prije agresije na BiH.

- Nekoliko godina prije toga je trajao proces razoružavanja teritorijalne odbrane, a on je počeo prije svega razbijanjem ustavnog uređenja Jugoslavije. Ovo što se dešava sada sa razoružavanjem je jako opasna aktivnost. Ako su Oružane snage nešto izgubile, onda neka to plate u novcu. Svi vojni kapaciteti u svijetu su iskorišteni. Ne može biti presuda protiv sigurnosti države - rekao je Efendić.

O nedavnom protestu pristalica Milorada Dodika na međuentitetskim linijama kazao je:

- Prije ovog događaja Dodik je najavljivao markiranje granice. Ovo je prvi put da se administrativna linija blokira. U Ustavu BiH propisano je da se granica između entiteta ne može kontrolisati na način da se zaustavlja kretanje lica. To nije mjesto na kojem se može dozvoliti organizovanje bilo kakvih protesta. Podržali su to snajperistima. To je neka vrsta generalne probe za ono što se najavljuje iz RS-a. Možda je dobar znak da se mali broj građana odazvao jer su vjerovatno svjesni šta to znači. Začuđujuće je da EUFOR nije reagovao - kazao je Efendić.

Što se tiče presude "Kovačević", Efendić je istakao da ona daje nadu u budućnost ove zemlje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.