open-navfaktor-logo
search
Neriješena pitanja
Efendić o napuštanju "Osmorke": Upozorili smo na vrijeme, žao nam je što nas kolege nisu pratile
Nakon današnjeg sastanka "Osmorke" sa vodstvom SNSD-a u Doboju, NES i Stranka za BiH saopćili su da napuštaju koaliciju na državnom nivou.
05.01.2023. u 21:39
get url
text

Semir Efendić iz Stranke za BiH govoreći o razlozima napuštanja "Osmorke" naveo je kako ne mogu nastaviti implementaciju sporazuma u trenutnom ambijentu, tražili su da se zaustave razgovori o formiranju vlasti dok se određena pitanja ne riješe.

- Dakle, bila je sasvim jasna najava gdje smo sa NES-om dali zajedničko saopćenje, a nakon što "Osmorka" nije reagovala na činjenicu da je u Skupštini RS-a donesen zakon nakon presude Ustavnog suda koji je presudio da ta materija nije nadležnost tog parlamenta - kazao je Efendić za N1.

Dodaje da su nekoliko dana pričekali, ali da nije bilo reakcije ostalih kolega.

- Mi smo nekoliko dana sačekali, nažalost nije bilo reakcije ostalih kolega i donijeli odluku da ne možemo nastaviti implementaciju sporazuma u takvom ambijentu. Na tu temu je bio jučer dugotrajan sastanak u Zenici. Mi smo predložili da kompletna "Osmorka" promijeni pristup i zaustavi razgovor o formiranju vlasti dok se određena pitanja ne riješe. Konkretno, smatrali smo da je potrebno zahtijevati povlačenje tog zakona iz procedure - kazao je.

Poručio je da su danas došli na razgovor sa stavom da se zakon treba povući.

- Ostale kolege nisu bile tog stava, smatrali su da treba razgovarati sa Dodikom. Mi smo došli da razgovaramo, iznijeli naš stav da taj zakon treba da se povuče. Mislim da smo bili jasni, upozorili smo na vrijeme, žao nam je da nas kolege nisu pratile.

VEZANI TEKST - Ogrešević: NES i SBiH neće biti dio vlasti na nivou BiH, za Federaciju "vidjet ćemo"

Mi smo iznijeli naš stav po nekoliko pitanja, između ostalog, da bi taj zakon trebalo da se povuče jer je izazvao mnogo nepovjerenja u ovo što mi radimo. U takvom ambijentu sigurno ne možemo djelovati sa povjerenjem, donijeti neki napredak našoj državi. Postoje i druga pitanja poput nepriznavanja bosanskog jezika, nepostojanje sporazuma sa Islamskom vjerskom zajednicom u BiH, debalans u rukovodećim pozicijama na nivou Bosne i Hercegovine koji ne prati popis stanovništva. To su bile neke od tema - kazao je Efendić.

Zasmetalo mu je i to što bi u Vijeću ministara BiH SNSD-u trebale pripasti četiri pozicije a strankama "Osmorke" tri pozicije.

- To je bio dogovor koji je postignut na neki način bez određene logike koja bi pratila takav raspored. Mi znamo da iz entiteta RS trebaju biti četiri ministra ali bilo je to i do sada, s tim da su jednog od njih mogli imenovati i stranke "Osmorke" koje imaju svoj politički rad na nivou entita RS, ali na neki način bili smo pred svršenim činom i to je stvar koja je već dogovorena - kazao je, između ostalog, Efendić.

Dodao je kako neće učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou.

- Problem je da se mi na neki način podrazumijevamo. Kažete svoj stav, svi vas čuju ali vas ne razumiju ili ne primjene to i ne prihvate. Žao mi je da nije bilo više razumijevanja. Jednostavno, ne možemo se podrazumijevati. Mi smo imali svoje stavove koji nisu naišli na odobravanje, nismo podržani - govori.

U vezi sa formiranjem vlasti u FBiH kaže da nisu razgovarali.

- Imamo mi tu još jedno otvoreno pitanje kod samog Doma naroda FBiH, imenovanja rukovodstva, predsjednika FBiH i potpredsjednika, koje je izazvano nametanjem odluka visokog predstavnika u BiH. Mislim da te odluke uopće nije trebalo nametati.

Da toga nije bilo mi bismo danas imali jasnu situaciju u Federaciji. Kako će se to sada razriješiti ne znam. Ne znam šta je gore, donošenje odluke ili njeno tumačenje. To sve narušava naš ustavni i demokratski sistem. Ovog momenta je rano o tome govoriti - kaže Efendić.

Upitan je i hoće li se osjećati odgovornim ukoliko Federacije ostane u dugotrajnoj blokadi.

- Mi nećemo učiniti ništa da ostane u blokadi. To je mogao učiniti visoki predstavnik ovom svojom odlukom - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.