open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Efendić o protestima Dodikovih aktivista: Praktično isprobavanje otcjepljenja jednog entiteta na terenu
Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, komentirao je proteste koje organizira Odbor za zaštitu Srba u Federaciji danas, od 18 sati, na četiri lokacije međuentitetske linije.
01.09.2023. u 15:19
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikovi aktivisti za danas najavili proteste na četiri lokacije međuentitetske linije

- Iako je Dejtonskim ustavom zagarantovano slobodno kretanje roba, kapitala i lica te da nijedan entitet neće provoditi nikakvu kontrolu na granici između entiteta, partner "Trojke" Milorad Dodik, kojeg su izabrali za partnera prilikom formiranja državne vlasti uprkos svim argumentovanim upozorenjima da to ne čine, danas prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma isprobava blokadu entitetske granice - naveo je Efendić te dodao: 

- Ova blokada je neustavna i nezakonita, ali je državni organi neće spriječiti jer su i Ministarstvo sigurnosti i državne sigurnosne agencije pod kontrolom Milorada Dodika. Dakle, radi se o praktičnom isprobavanju otcjepljenja jednog entiteta na terenu. Za to vjerovatno još nisu sazrele međunarodne okolnosti, ali domaće očito jesu, sa "Trojkom" koja je Dodiku u ruke dala sve i počela razoružavati kasarne u Federaciji BiH.

Kako dodaje, do skoro je postojala šansa da "njegov" entitet doživi finansijski kolaps zbog politika koje je vodio, ali davanjem svih finansija u državi, kaže Efendić, pod kontrolu upravo njemu to se neće desiti.

- Ali neće svanuti prije zore, ni Dodiku, a ni Državi. Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve - zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.