open-navfaktor-logo
search
Muke po SDP-u
Efendić odgovorio "nazovi političaru": Mi smo na državnom nivou istupili iz "Osmorke", kako su očekivali...
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, je naivan i politički nedorastao zadatku, najčešći su komentari koji se mogu vidjeti u javnom prostoru nakon jučerašnjeg izbora delegata iz reda Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. SDP je ostao "kratkih rukava". Sudeći po porukama koje je navodno poslao koalicionim parterima iz "Osmorke" a koje su se pojavile u medijima, Nikšić je na neki način i sam priznao da je podbacio. Vojin Mijatović, SDP-ov čovjek zadužen za dramske nastupe pred TV kamerama, najavio je osvetu koalicionim partnerima. 
28.01.2023. u 10:22
get url
text

Koalicioni partneri, pak, se pitaju šta SDP-ovcima nije jasno od svega što su im poručivali proteklih sedmica. 

VEZANI TEKST - Preokret u Domu naroda: Igor Stojanović dobio potpise za funkciju potpredsjednika FBiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Narodni evropski savez (NES) izašli su iz "Osmorke" na državnom nivou. SDP, sudeći po njihovim reakcijama, nisu to ozbiljno shvatili sve dok ih jučerašnje glasanje za delegate Doma naroda BiH nije osvijestilo. Kao stranka sa osvojenih najviše glasova unutar "Osmorke", SDP je dosad uspio ustoličiti samo Zukana Heleza u Vijeće ministara. Delegata u Domu naroda BiH, SDP neće imati a i HDZ se poigravao s njima kada je u pitanju kandidiranje Igora Stojanovića za mjesto potpredsjednika Federacije. 

Mijatović, sa onim upečatljivim vučićevskim uzdasima i dramskim pauzama u govoru, najavio je "vrlo oštar, jak i brutalan odgovor prema onima koji su postupili mimo dogovora". Već prve reakcije nakon Mijatovićevog istupa na Face TV kazuju da su se oni kojima je poslao poruku "zabrinuli". Dogovor su izigrali, objašnjavao je Mijatović, SBiH, NES i Za nove generacije, stranka Damira Marjanovića. 

- Već u ponedjeljak će osjetiti SDP na jednog drugačijoj osnovi koja više nije korektna i otvorena - najavio je. 

Ponedjeljak kad je SDP trebao shvatiti dosta toga desio se prije nekoliko sedmica. No, propustili su to. 

- Očito smo im dali previše prostora i zaigrali su se. Slušali smo ih danima kako neće s Dodikom na državnom nivou zbog zakona o državnoj imovini. Što ovdje nisu rekli da su tražili ministra na državnom nivou. Što ne kažu da sa po jednim zastupnikom traže ministra u kantonima, Federaciji. Glume patriote - govorio je Mijatović o NES-u i SBiH-u. 

Iznenađenje! Politika tako funkcionira. "Trojka" (NiP, SDP i Naša stranka) tražili su široku podršku da bi napravili matemtičke koalicije koje mogu skinuti SDA i DF sa vlasti kako bi "novi pregovarači" sjeli za sto sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Dakle, tražili su podršku i tih stranaka sa po jednim zastpnikom. Posve očekivano te stranke su imale, potpuno legitimno, svoje zahtjeve. Jer, nema "besplatnog ručka". 

- Ne znaju oni Nermina Nikšića kada ga iznevjere. Mislim da će upoznati Nikšića i SDP u ponedjeljak, kakvi smo kad budemo iznevjereni - glasila je Mijatovićeva "prijetnja". 

VEZANI TEKST - U "Osmorki" dramatično: Mijatović zaprijetio koalicionim partnerima, Nikšić im pisao, shvatio da je izigran

Da se već "zabrinuo" zbog poruke "nazovi političara", pokazao je sinoć Semir Efendić, predsjednik SBiH-a. 

- Jedan nazovi političar večeras je na televiziji govorio kako je navodno SBiH nekoga izdala jer nije podržala kandidate njegove stranke u kandidaturi za Dom naroda BiH.

Mi smo kao stranka prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koja je formirala Vijeće ministara BiH i objasnili razloge zbog čega to činimo, a koji su svakim danom sve očitiji. Ne mogu razumijeti kako je neko i nakon toga mogao očekivati da ćemo mi kao stranka dati podršku za tu većinu na državnom nivou. Umjesto toga imali smo svog kandidata koji je danas izabran - poručio je Efendić. 

 

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić (SDA), dao je jučer izjavu koja se tiče i izbora SBiH-ovog delegata u Dom naroda. 

- Prošao je Džemal Smajić iz Stranke za BiH. Neću reći da je bilo šta iznenađenje, ali evo to su činjenice. SDA i DF imaju većinu u Klubu Bošnjaka državnog Doma - kazao je. 

VEZANI TEKST - HDZ dobio tri delegata u Domu naroda BiH, prošao i Miletić, Cvitanović, Džaferović, Đonlagić...

Na pitanje da li je SDA podržala Smajića, odgovorio je: 

- SDA i DF ovdje imaju 13 delegata. Četiri su potrebna za prolazak jedne liste. Bio je taj jedan delegat koji je mogao glasati izvan tog kruga. Ja ću to ostaviti..., s obzirom da je glasanje bilo tajno i da su razgovori koji su bili na tu temu, neću reći tajni, ali evo nemam ovlaštenja da takvu vrstu informacije dam. U svakom slučaju to je pokazatelj nekih tokova i u državi BiH i Federaciji, odnosno mogućih koaliranja, dogovaranja, onoga o čemu smo govorili. 

Sve ono što je ranije bilo potpisano očigledno je bilo preuranjeno i ovaj izbor to potvrđuje - kazao je Zukić nakon jučerašnje sjednice Doma naroda. 

Šta se SDP-u desilo i kako su po vlastitom priznanju bili naivni, imat će priliku analizirati cijeli vikend, a u ponedjeljak prezentirati kakvu su to osvetu spremili partnerima proširene "Trojke". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.