open-navfaktor-logo
search
Između dva muzeja
Efendić: Peticija građana Sarajeva je legitimna kao i ruta Prve transverzale
Od kada postoji planiranje u Sarajevu postoji i Prva transverzala i projektovana je da prolazi između dva muzeja i preko Vilsonovog šetališta i Miljacke i povezuje se na Južnu longitudinalu, kazao je direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo
09.11.2019. u 21:25
get url
text

Izgradnja Prve transverzale u Sarajevu još je na početku. Još nisu rješeni ni imovinsko-pravni odnosi oko rušenja objekata koji se nalaze na trasi transverzale. Najavljeni rokovi u vezi sa rušenjem tih objekata stalno se produžavaju. Još se ne zna kada će se ukloniti poslovni objekti firme Penny plus koji se nalaze na trasi Prve transverzale. Ovaj projekat star 40 godina nikako da krene sa mrtve tačke iako je Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku kojom se proglašava javni interes na čitavoj dionici saobraćajnice Prva transverzala. 

- Ova Odluka još jednom potvrđuje našu opredijeljenost da nam je izgradnja Prve transverzale prioritetni projekt. Na ovaj način želimo da olakšamo i ubrzamo procedure u njenoj izgradnji - poručio je premijer KS Edin Forto.

Do momenta objavljivanja ovog teksta peticiju je potpisao veći broj građana, koji se protive izgradnji dijela Prve transverzale od Južne longitudinale u Općini Novo Sarajevo, izgradnji mosta preko rijeke Miljacke i presjecanja Vilsonovog šetališta. Dakle, gradnji dijela ceste između Zemaljskog i Historijskog muzeja. 

U peticiji se navodi da će u slučaju da dođe do izgradnje ovog dijela Prve transverzale šetalište biti skraćeno za nekoliko desetaka metara, da će izduvni gasovi motornih vozila dodatno zagađivati zrak u dijelu grada koji je za veliki broj ljudi, naročito starijih i djece, svakodnevno korišten kao prostor za sport, rekreaciju i šetnju, stabla će biti posječena zbog saobraćajnice, a prostor između muzeja, koji se intenzivno koristi za društvena i kulturna događanja tokom cijele godine, u potpunosti će zauzeti nova saobraćajnica, navedeno je u peticiji.

Nikome se ne može zabraniti da piše peticije i to je legitimno i ne bih komentirao, kazao je Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

- Postoji legalna procedura kako se donose planski dokumenti propisani zakonima i određenim metodologijama. Od kada postoji planiranje u Sarajevu postoji i Prva transverzala i projektovana je da prolazi između dva muzeja i preko Vilsonovog šetališta i Miljacke i povezuje se na Južnu longitudinalu. To je važeća planska dokumentacija Zavoda za planiranje razvoja KS – kazao je Efendić.

Dužina Prve transverzale iznosi oko 12 kilometara, prostire se na području općina Novo Sarajevo, Centar i Vogošća od Zagrebačke ulice do Jošaničke petlje.

VEZANI TEKSTGrađani potpisuju peticiju: Ne žele Prvu transverzalu na Vilsonovom šetalištu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.