open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Efendić traži premijersku i dvije ministarske fotelje u KS, hoće li mu "Trojka" udovoljiti?
Još nema naznaka za formiranje Vlade Kantona Sarajevo. Mandatar Vlade nije imenovan, a neizvjesna je i raspodjela ministarskih fotelja.
20.12.2022. u 13:36
get url
text

Iako je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić za Faktor ranije najavio da će mandatar za formiranje Vlade KS biti imenovan do 20. decembra, to se još nije dogodilo.

Prva radna sjednica novog saziva Skupštine KS bit će održana 28. decembra, a na njoj neće biti govora o mandataru i formiranju Vlade KS. Na dnevnom redu će se naći samo Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2023. godine.

Unutar sarajevske "Trojke", odnosno "Petorke" kada se dodaju Stranka za BiH i Za nove generacije, prema dobro obaviještenim izvorima, ne vlada baš bajkovita i složna atmosfera. Mandatar Vlade trebao je biti imenovan do 20. decembra, ali s obzirom na to da još nema konačnog dogovora kome će šta pripasti i ko će koliko dobiti, formiranje Vlade pričekat ćemo najmanje do početka naredne godine.

VEZANI TEKST - Poznato kada bi mogla biti imenovana nova Vlada KS, sutra se bira predsjedavajući Skupštine
 

Nezvanična ponuda direktoru Muzeja ratnog djetinjstva Jasminku Haliloviću za premijersko mjesto i šuškanja da bi sadašnji premijer KS Edin Forto mogao biti državni ministar prometa i komunikacija daju naslutiti da je borba za premijersku fotelju još neizvjesna. Kako saznajemo, Semir Efendić koji je na čelu Stranke za BiH koja ima pet zastupnika u Skupštini KS traži dva ministarska mjesta i premijersku poziciju. Njegova ponuda još nije prihvaćena, ali ni odbijena.

Prema aktuelnom sazivu ministara u Vladi KS, sedam ministarskih mjesta pripada NiP-u, dok po tri ministra imaju SDP i Naša stranka, koja također ima i premijera. Naša stranka i dalje insistira na premijerskoj poziciji, a da li će im biti udovoljeno zbog veće konkurentnosti unutar koalicije, ostaje da se vidi.

Pregovori za formiranje Vlade KS na nivou kantonalnih odbora NiP-a, SDP-a, Naše stranke, Za nove generacije i Stranke za BiH zvanično su započeli 14. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.