open-navfaktor-logo
search
Gostovao na FTV-u
Efendić: U danu kada Plenković govori o položaju Hrvata u BiH, HDZ bira predstavnika Bošnjaka u Domu naroda
Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, komentirao je aktuelna događanja na bh. političkoj sceni.
16.02.2023. u 22:21
get url
text

Na početku ovosedmičnog izdanja Dnevnika D na Federalnoj TV on je istakao da je delegat SBiH bio suzdržan kod izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta BiH.

- Iz razloga što je Klub Bošnjaka imao dva kandidata, to je bio jedan od razloga. S druge strane, jedan od kandidata je i na američkoj listi. Bilo je više razloga zbog kojih smo bili suzdržani. Apsurdna je činjenica da se skoro pet mjeseci nakon izbora završava proces konstituisanja zakonodavnih organa i to govori u kakvom sistemu živimo – rekao je Efenedić na Federalnoj TV.

Prokomentarisao je i izbor Kemala Ademovića u Kolegij Doma naroda BiH.

- Interesantno, upravo u danu kada premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da nije uredu da većinski narod bira predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH, u istom tom danu HDZ bira predstavnika Bošnjaka u rukovodstvo Doma naroda BiH.

To ustvari pokazuje svu apsurdnost cijele situacije, etničkog principa uopće uspostave vlasti. I ovo što mi nemamo formiranu vlast u petom mjesecu nakon izbora i ne znamo kad ćemo imati, posljedica je etničkih elemenata u našem sistemu koji nisu sami po sebi demokratski – kaže predsjednik Stranke za BiH.

Efendić smatra da postoji povjerenje između stranaka "Trojke", ali ne i prema Stranci za BiH i NES-u.

- S druge strane, mi imamo povjerenje sa svojim partnerom. Zato se i potpisuju sporazumi. Ako i budemo djelovali zajednički, mi ćemo morati odgovarati za svoj dio posla, a oni za svoj. Nije to takav stepen povjerenja među strankama gdje bismo mi mogli stajati iza svega što se radi – nastavio je Efendić te da Stranka za BiH nije opterećena time da po svaku cijenu mora biti dio vlasti i da će ostati dosljedni svojoj politici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.