open-navfaktor-logo
search
Revizija učinka
"Efikasno upravljanje": Većina vodovoda u FBiH ne zna gdje gube velike količine vode
Većina vodovodnih preduzeća u FBiH nije ispoštovala preporuke koje su im dali federalni revizori kako bi smanjili gubitke vode, te su gubici i dalje izuzetno veliki, što govori o organiziranosti, odgovornosti i sposobnosti preduzeća da efikasno brinu o vodosnabdijevanju.
10.04.2021. u 19:05
get url
text

Vidljivo je ovo iz izvještaja o reviziji učinka koji je prije nekoliko dana objavio Ured za reviziju institucija u FBiH. Revizori su kontrolisali koliko su realizovane njihove preporuke koje su dali još 2018. godine.

Većina preduzeća uspjela je za nekoliko procenatata smanjtii gubitke vode proteklih godina. Međutim, poređenjem podataka iz 2017. i 2020. godine, može se vidjeti da su u Orašju i u Mostaru povećani gubici vode.

Najveći gubici i dalje su u Sarajevu, 71 posto.

- Podaci u tabeli pokazuje da većina vodovodnih preduzeća i dalje ima izuzetno visoke gubitke vode. Poredeći podatke o iskazanim gubicima u periodu 2018-2020. godine s podacima iz prethodnih godina, može se konstatovati da gubici vode nisu u dovoljnoj mjeri smanjeni. Od sedam preduzeća koja su dostavila detaljne podatke o gubicima vode, četiri preduzeća i dalje imaju gubitke vode veće od 40 posto, dok su iskazani gubici u jednom vodovodnom preduzeću veći i od 70 posto – piše u revizorskom izvještaju.

Tabela Ureda za reviziju FBiH

Revizori su utvrdili da značajan broj vodovodnih preduzeća i dalje ne zna precizno gdje im se gubi voda.

- Značajan broj vodovodnih preduzeća i dalje nije osigurao precizno evidentiranje i praćenje gubitaka vode, što predstavlja osnovni preduvjet za sistemsko rješavanje ovog dugogodišnjeg problema. Izostale su aktivnosti redovnog održavanja vodovodne infrastrukture, te planiranja i realizacije konkretnih mjera na smanjenju gubitaka vode – istakli su revizori.

Ured za reviziju institucija u FBiH je naveo i da osnivači vodovodnih preduzeća, odnosno općine, gradovi ili kantoni, čak ni ne raspolažu osnovnim podacima o gubicima vode, niti su ih zahtijevali od vodovodnih preduzeća da ih redovno dostavljaju.

Revizori su 2018. godine dali sedam preporuka. Samo su dva vodovodna preduzeća i dva osnivača firmi u potpunosti realizovala sve preporuke.

Nijednu preporuku nisu proveli vodovodna preduzeća u Mostaru, Goraždu, Posušju, Livnu, Orašju i Travniku.

Od deset vodovodnih preduzeća u FBiH, samo četiri su osigurala precizno evidentiranje i praćenje gubitaka vode u vodovodnoj mreži, i to javna vodovodna preduzeća u Zenici, Tuzli, Bihaću i Sarajevu.

Također, od njih deset, čak sedam nema redovno održavanje vodovodne infrastrukture.

- Vodovodna preduzeća trebala su, umjesto pasivne kontrole curenja u vodovodnoj mreži, provoditi aktivnu kontrolu – kontinuirano pratiti i konstantno locirati mjesta curenja vode na mreži radi osiguranja blagovremenih i kvalitetnih popravki – upozorili su revizori, napomenuvši da samo vodovodi iz Zenice i Tuzle pravovremeno locirali curenje vode i mijenjali dotrajale cijevi.

Tabela Ureda za reviziju FBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.