open-navfaktor-logo
search
Zatvorena vrata
Eko akcija: Naš vapaj da prisustvujemo sjednici Vlade KS o zagađenju zraka je odbijen
Dobili smo nekakvo šturo usmeno objašnjenje da "nije običaj" da građani prisustvuju sjednicama Vlade. Za razliku od lokalnih poslodavaca, kojima su sva vrata kantonalne vlade širom otvorena
17.01.2020. u 09:05
get url
text

Članovni nevladine organizacije Eko akcija iz Sarajeva tražili su da prisustvuju današnjoj hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, koja će biti održana povodom višednevnog visokog zagađenja zraka u kantonu, međutim, njihova molba je odbijena.

- Iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo nam je saopćeno da je odbijena naša molba/vapaj/zahtjev da prisustvujemo vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo o zagađenju zraka u Kantonu Sarajevo zakazanoj za petak 17. januara - navodi se na zvaničnoj Facebook stranici i Twitter profilu Eko akcije.

U komentarima ispod objave objasnili su i zašto je njihov zahtjev odbijen.

- Dobili smo nekakvo šturo usmeno objašnjenje da "nije običaj" da građani prisustvuju sjednicama Vlade. Za razliku od lokalnih poslodavaca, kojima su sva vrata kantonalne vlade širom otvorena, pa i onda kad treba utjecati i na novu odluku o kvalitetu zraka, da se osiguraju na vrijeme da im odluka ne umanji zarade - objasnili su u komentarima ispod objave.

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 6 sati u na mjernoj stanici Bjelave iznosio je 312 i opasan je po stanovništvo.

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici iznosila je iznosila je 247, dok je na mjernoj stanici Otoka iznosila 138.

Na toj mjernoj stanici indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 278 i vrlo je nezdrav.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije upozoravaju na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani također treba izbjegavati bilo kakve napore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.