open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Ekološka bomba u KS: Na deponiji Smiljevići više nema prostora za odlaganje otpada
Zadnja komunalna ploha na deponiji Smiljevići u KS, površine od 5.000 m2 puštena je u rad u junu 2022. godine. Na nju je od tada odloženo preko 220.000 tona komunalnog otpada.
29.09.2023. u 22:29
get url
text

Kako saznaje portal Vijesti.ba, trenutno, prostora za odlaganje komunalnog otpada više nema, jer izgradnja nove komunalne plohe nije ni blizu početka realizacije.

Kako su im pojasnili izvori, KJKP Rad trenutno ne može ni odlagati sve količine otpada sa područja Kantona Sarajevo, jer je prisiljeno da komunalni otpad koji prikupi u manjoj količini odloži na način da ga diže na nivo u visinu cca 3 metra, na plohama koje su prethodno napunjene iz perioda 2016. godine. Na njima je trenutno došlo do slijeganja tla usljed biološke razgradnje odloženog otpada i još uvijek se nalazi u dozvoljenim granicama.

Međutim, ukoliko se počne odlagati na improvizovani način bez izgrađene nove komunalne plohe i ukoliko dođe do nedozvoljenog opterećenja komunalne plohe, a time i do opterećenja tijela deponije, zatim do slijeganja drenažnog i plinskog sistema, odnosno do klizanja ova dva sistema, sve to uzrokovat će sigurnu ekološku katastrofu. Posljedice mogu biti nekontrolisane otpadne vode, a ugrožavnje plinskog sistema može dovesti do eksplozije.

Inače, deponija Smiljevići nalazi u gusto naseljenom području Buća potoka i Zabrđa. Trenutni način kontrolisanog improvizovanog odlaganja moći će se primjenjivati najdalje naredna 3-4 mjeseca. Za izgradnju nove komunalne plohe potreban je period od minimalno 6 mjeseci, uključujući provođenje međunarodne tenderske procedure u najidealnijim uslovima, ali zbog finansijskih sredstava koja nisu osigurana, čitava situacija se potpuno usložnjava.

Pod ovakvim uslovima Kanton Sarajevo nemoguće je očistiti od smeća, a gomilanje smeća u kontejnerima i njegovim dugotrajnim zadržavanjem, direktno utiče na okoliš i zdravlje građana.

Sve to je suprotno od onoga što je obećavano. Podsjetimo, jedna od ključnih planiranih aktivnost koju je većina u KS preuzela u aktuelnom mandatu bila je "rješavanje problema gradske deponije".

To je uključivalo i dislokaciju prečistača otpadnih voda. Ipak, prema informacijama koje je dobio ovaj portal aktivnost uopće nije inicirana, pa niti barem dijelom otpočeta. Nadležnost je to Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Također, prema saznanjima, u okviru Budžeta za 2023. godinu nisu podržani projekti kojima se rješavaju problemi deponije Smiljevići, iako je ova aktivnost predložena direktno od strane resornog ministarstva. Nakon usvajanja prijedloga Budžeta za 2023. godinu, Ministarstvo je navodno potpuno izostavilo preraspodjelu budžetskih sredstava za I i II kvartal 2023.godine i time dovelo u nepovoljan položaj funkcionisanje kako KJKP Rad tako i deponije Smiljevići kojom upravlja ovo komunalno preduzeće.

Također, u Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu usvojeno je kreditno zaduženje u iznosu 3.907.400,00 KM, za koje je planirana Izgradnja komunalne plohe za odlaganje komunalnog otpada na površini od 37.000 m2 na deponiji Smiljevići. Navedeno kreditno zaduženje još nije realizovano niti su potrebna finansijska sredstva na drugi način osigurana, piše Vijesti.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.