open-navfaktor-logo
search
Radovi ne prestaju
Ekolozi o projektu zaštite od poplava: Obale Sanice trajno mijenjaju izgled, bageri ubijaju ljepotu rijeke
Radovi na uređenju korita rijeke Sanice u istoimenom mjestu nadomak Ključa nastavljeni su uprkos protivljenju velikog broja mještana, koji su u proteklom periodu organizovali protestna okupljanja.
17.11.2021. u 08:05
get url
text

Ovih dana, uz pomoć bagera i drugih mašina, dijelovi obale rijeke se utvrđuju kamenjem i čvrstim materijalom, a ekolozi kažu kako se na ovaj način definitivno ubija sva ljepota rijeke.

- Nismo uspjeli zaustaviti radove koji još traju, ali imamo obećanja da će nas primiti u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save kako bismo razgovarali o ovom projektu. Ukoliko se radovi nastave, bit će načinjena nepopravljiva šteta - kaže Muhamed Kučuković, jedan od inicijatora protestnih okupljanja, pišu Nezavisne.

Novinarka i ekološka aktivistkinja Amila Saleš kaže kako su uspjeli zaintersovati javnost za ovaj projekat te da su ih u borbi za očuvanje rijeke podržale brojne ekološke organizacije, a posebno mještani Sanice koji žive i rade u dijaspori.

- Još nije kasno da se nešto učini za Sanicu. Dosadašnji radovi su imali ogromne posljedice na biljni i životinjski svijet i nepovratno izmijenili izgled rijeke - kaže Saleš.

U proteklom periodu grupa mještana je okupljanjem i prigodnim transparentima u više navrata upozoravala na pomenute građevinske radove. Oni su započeli prije nepunih mjesec dana, finansira ih Agencija za vodno područje rijeke Save, a njima se želi regulisati jedan dio vodotoka i produbiti korito na mjestima gdje se Sanica, za vrijeme poplava, izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

Navode kako se planirani radovi izvode u skladu s propisanom zakonskom procedurom, te da je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedbi. Inače, radovi se izvode na zahtjev mjesne zajednice Sanica, koja je preko općine Ključ kandidirala projekat zaštite od poplava višim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.