open-navfaktor-logo
search
Političko-poslovni interesi
Ekonomista dobar, doktor nije: Zašto je SBB opstruirao imenovanje ministra zdravstva KS?
Bosna i Hercegovina se već osam mjeseci bori sa pandemijom koronavirusa, a u Kantonu Sarajevo (KS) se ta borba više od tri mjeseca vodi bez ministra zdravstva koji tu poziciju obnaša u punom kapacitetu.
02.11.2020. u 16:26
get url
text

Krajem jula je neopozivu ostavku na tu poziciju podnio Rusmir Mesihović (Demokratska fronta), a u međuvremenu Skupština KS, uprkos dostavljanju nekoliko prijedloga, nije imenovala njegovog nasljednika.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić je nakon Mesihovićeve ostavke u razgovoru za Faktor naglasio potrebu pronalaska zamjene jer, kako je kazao, ima "jako puno izazova, posebno u vrijeme koronavirusa".

Međutim, prijedlog da se na tu poziciju imenuje dr. Nijaz Štitkovac, kojeg je dva dana kasnije uputila Demokratska fronta, odbio je upravo SBB. Procijenili su u toj stranci da dr. Štitkovac nije dovoljno "referentan kandidat", te da je "neadekvatna ličnost" za obnašanje te dužnosti.

VEZANI TEKST - SBB poručio DF-u: Nećemo podržati anonimusa, i vaš bivši ministar je završio neslavno

Desetog augusta je Demokratska fronta predložila dr. Draženku Malićbegović, ali ni taj prijedlog nije naišao na podršku SBB-a.

Umjesto novog ministra koji bi tu dužnost obnašao u punom mandatu, Vlada KS je u međuvremenu imenovala vršioce dužnosti.

Najprije je 25. augusta imenovan SBB-ov Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, ali je on na toj poziciji proveo manje od 24 sata.

Dan kasnije je za v. d. ministra zdravstva imenovan je ministar privrede KS Draško Jeličić (Demokratska fronta), ali se on 21. oktobra iz zdravstvenih razloga povukao sa čelne pozicije u Ministarstvu zdravstva. Pet dana kasnije je premijer KS Mario Nenadić zbog obaveze boravka u samoizolaciji ovlasti prenio na Anisa Krivića.

Iako je SBB prethodno odbio podržati imenovanje zdravstvenih radnika na poziciju ministra zdravstva, pravdajući svoj stav "nereferentnošću" predloženog kandidata, SBB-ov v. d. premijera KS Anis Krivić je 31. oktobra na poziciju v. d. ministrice zdravstva imenovao Jasnu Agić, ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Iako im doktori medicine nisu bili dovoljno referentni za obnašanje dužnosti ministra zdravstva, taj problem za SBB nije imala Jasna Agić, koja je po zanimanju diplomirani ekonomista.

Osim što je Agić kao ekonomistkinja za SBB dovoljno referentna da obnaša i dužnost ministrice zdravstva, zanimljivo je da se ona još 15. jula iz zdravstvenih razloga povukla sa pozicije ministrice za rad, socijalnu politiku i raseljene lice i izbjeglice KS. U međuvremenu se, očigledno, njeno zdravstveno stanje toliko popravilo da je u stanju obnašati dvije dužnosti.

Ovakav slijed događaja ide u prilog informacijama koje su se pojavile u javnosti, a koje govore o poslovnim interesima zvaničnika SBB-a i povezanosti tih interesa sa pozicijom ministra zdravstva KS, o čemu je Faktor pisao još u augustu.

VEZANI TEKST - Imamo dokument: Šef sarajevskog SBB-a bio ministar zdravstva KS manje od 24 sata

Potpis ministra zdravstva je, naime, neophodan za realizaciju javno-privatnog partnerstva sa Općom bolnicom, za što su naročito zainteresirane firme povezane sa SBB-om. Dosadašnji ministri zdravstva u ovom mandatu nisu bili spremni svojim potpisom ovjeriti te poslovne transakcije, zbog čega je SBB insistitirao da na tu poziciju dođe osoba bliska toj stranci, što su u konačnici i uspjeli.

Pozicija ministra zdravstva KS je ključna i u kontekstu provedbe konkursne procedure i imenovanja novog direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", s obzirom na to da krajem ove godine istječe mandat aktuelnom v. d. direktora Ismetu Gavrankapetanoviću.

Žrtve takve politike i povezanih poslovnih interesa su sve vrijeme bili građani KS, koji su trpjeli posljedice nedovoljno funkcionalnog zdravstvenog sistema, što je posljedica i neimenovanja novog ministra zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.