open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ekshumacija u Kalinoviku: Dosad nađeni posmrtni ostaci četiri žrtve
Na lokalitetu kanjona rijeke Bistrice, uz put M18, u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik, nastavljen je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu.
01.06.2021. u 15:07
get url
text

Na mjestu ekshumacije do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, koji su izuzeti i bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu.

Ova lokacija izuzetno je obimno i složeno područje za pretraživanje, gdje se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka, a situaciju dodatno usložnjava nepristupačan i teško prohodan teren prekriven kamenom, te se prekopavanje terena vrši ručno.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi ovlašteni istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom postupajućeg tužioca, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za ICMP, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) i UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.