open-navfaktor-logo
search
Okolićevo spinovanje
Ekskluzivne fotografije: Šta je istina o "maltretiranju vojnika Srba" u kasarni OSBiH u Pazariću?
Dvoje kandidata na obuci u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prijavilo je "vrijeđanje na nacionalnoj osnovi" zbog čega su nadležni organi OSBiH pokrenuli proceduru u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku u OSBiH. 
09.12.2022. u 12:04
get url
text

- Na osnovu činjenica do kojih se dođe unutrašnjom istragom, Ministarstvo odbrane i OSBiH će poduzeti daljnje mjere i radnje u skladu sa gore spomenutim propisima i procedurama, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata. Sve aktivnosti se provode u okviru komandovanja i kontrole te u skladu sa propisanim procedurama.

Standardi ponašanja u OSBiH zahtijevaju od vojnih lica, kadeta i kandidata na obuci, da se ponašaju u skladu sa propisima definisanim u zakonu o odbrani, Zakonu o službi u OSBiH, etičkom kodeksu ponašanja pripadnika OSBiH i drugih važećih propisa te su u obavezi da se primjenjuju na svim lokacijama OSBiH, pa tako i u Centru za osnovnu obuku u Pazariću - navodi se u jutrošnjem saopćenju Ministarstva odbrane BiH. 

VEZANI TEKST - Radi za Dodika i ruši OSBiH, dodvorava se SDS-u i Amerikancima: Da li će i Okolić biti sankcionisan?

Informaciju o navodnom vrijeđanju na nacionalnoj osnovi u kasarni Pazarić sinoć je prvo objavio RTRS, a nakon toga u izjavi za Srnu zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić potvrdio da se "ispituje se slučaj maltretiranja i vrijeđanja pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni 'Zaim Imamović' u Pazariću i da se očekuje da za sedam dana bude objelodanjeno šta se tu dešavalo". 

Okolić je rekao da je dobio informaciju o dešavanjima u kasarni u Pazariću i da su izdati zadaci da se izvrše provjere, cijeli slučaj ispita i utvrde činjenice i okolnosti.

RTRS je sinoć objavila da im je iz više izvora potvrđeno da su "pripadnici OSBiH srpske nacionalnosti u kasarni 'Zaim Imamović' u Pazariću kod Sarajeva izloženi maltretiranju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi".

Navodno je jedan od "bošnjačkih oficira tjerao je vojnike srpske nacionalnosti koji u Pazariću završavaju osnovnu obuku, da kažu da postoji samo BiH i ništa drugo, da je Ratko Mladić zločinac, te da im je prijetio sudom". Poslije takvih prijetnji, kako je objavio RTRS, pisanim putem su izjavili da se ne osjećaju sigurno u kasarni.

Navodno je isti oficir, kada je vojnike bošnjačke nacionalnosti vodio na vjerski obred u obližnju džamiju, tražio od njih da na njegov uzvik "tekbir", glasno odgovore Allahu ekber, što je naišlo na negodovanje i pojedinih Bošnjaka u Oružanim snagama.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, istina o oficiru Bošnjaku koji je "prijavljen" je posve drugačija. 

Okolić pokušava pričom o navodnom incidentu u Pazariću u kojem su "vrijeđani vojnici srpske nacionalnosti", skrenuti pažnju sa slučaja od prije desetak dana, kada je savjetnik u njegovom kabinetu Vuk Savić, vozeći pijan službeni "passat" udario u željeznu ogradu na ekonomskom ulazu u Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i napravio štetu na automobilu veću od 10.000 KM. Uviđaj je obavila i Vojna policija i pripadnici PU Stari Grad. 

Tokom uviđaja o ovoj nezgodi, kako nezvanično saznajemo, pokušali su se brisati snimci sa nadzornih kamera, te je umjesto Okolićevog savjetnika koji je neovlašteno vozio službeno auto "podmetnut" drugi vozač. Prvo je uviđaj obavila vojna policija, ali je morala biti pozvana i civilna, odnosno MUP KS, da bi dobili policijski izvještaj radi naplate osiguranja. 

Kada su došli pripadnici PU Stari Grad, vojni policajac je upozorio da se ne radi o tom vozaču i pokazao snimak sarajevskim policajcima. Okolićevi ljudi tražili su da se snimak izbriše, međutim vojni policajac je to odbio. 

Informacija o ovom slučaju vjerovatno bi bila zataškana, da je Hayat jučer nije objavio. Nakon toga, uslijedio je kako su ga nazvali "demant" iz MOBiH. 

- Sva dokumentacija i procedura u vezi sa saobraćajnom nezgodom je provedena u skladu sa propisanim procedurama od strane nadležnog organa. Također, ne radi se o nestanku vozila, već je u postupku popravke. Sva dokumentacija po predmetnoj nezgodi je proslijeđena prema osiguravajućoj kući te se vozilo nalazi u službenoj garaži Zajedničkog štaba OSBiH. MOBiH će u skladu sa svojim nadležnostima provesti sve potrebne daljnje procedure, te blagovremeno obavijestiti javnost - navodi se u "demantu", kojim se uopće ne negira da je Okolićev savjetnik pijan slupao službeni auto i da je neovlašteno ga vozio. 

U Pazariću jeste bio incident, ali ne onako kako to Okolić plasira preko medija. Kako saznajemo, oficir Bošnjak uputio je kritike vojniku srpske nacionalnosti jer je na društvenim mrežama objavljivao slike ratnog zločinca Ratka Mladića. Te kritike su iskorištene, tačnije zloupotrijebljene, te se priča okrenula da je oficir Bošnjak na nacionalnoj osnovi vrijeđao vojnike Srbe. 

Vojnik srpske nacionalnosti koji je "prijavio" svog nadređenog za navodno maltretiranje i vrijeđanje, 25. novembra na društvenim mrežama ispod fotografije iz Srebrenice, na kojoj se vidi dječak koji ide iza pripadnika MUP-a RS-a i nosi zastavu države Bosne i Hercegovine, ostavio je kao komentar fotografiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića uz poruku "Živio generale". Zbog toga je i dobio kritike komandanta Bošnjaka, no Okolić i njegovi saradnici su to iskoristili te plasiraju dezinformacija preko RTRS-a o navodnom maltretiranju "Srba od Bošnjaka", a sve kako bi se prikrio slučaj slupanog "passata". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.