open-navfaktor-logo
search
Samo principijelno...
"Eksperti": Čampara i Hodžić će glasati za imenovanje istih ljudi u Vladu KS koje su ranije smijenili
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara i Admela Hodžić 29. januara zajedno sa 16 kolega glasali su za smjenu Vlade Edina Forte. Za koji dan očekuje se da Čampara i Hodžić glasaju za imenovanje Vlade Edina Forte koju se ne tako davno smijenili.
17.12.2020. u 11:49
get url
text

Reklo bi se da je ovaj slučaj paradoksalan i neuobičajen pa čak i u politici.

Glasali su tada ne samo za smjenu Forte sa mjesta premijera, već i njegovih ministara Lejle Brčić, Admira Katice, Adnana Štete...

Nakon istupanja iz jedne i pridružujući se novoj skupštinskoj većini, kazali su da će podržati Vladu eksperata jer ta ranije očito nije bila. I opet glasaju za imenovanje "eksperata" Štete, Brčić i Katice.

Iste ekspertice Brčić koja je pokazala tokom svog mandata da ne vlada najbolje materijom i poznavanjem Ustava.

Pripremila je tako Brčić Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u KS, kojeg je Ustavni sud FBiH 18. juna prošle godine proglasio neustavnim.

Ustavni sud FBiH je, podsjetit ćemo, ocijenio da su tim zakonskim rješenjem proširene nadležnosti, prava i obaveze Ureda kojeg je osnovala Vlada KS.

Već u septembru 2019. godine je Ustavni sud FBiH ocijenio da je Skupština KS prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS, Ustav KS, te Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS i tako redom.

O stručnosti Fortinog ministra Štete između ostalog govori i sporna nabavka 14 polovnih trolejbusa za vrijeme vladavine "šestorke", čime se pozabavilo i Tužilaštvo KS, te brojni neriješeni problemi u GRAS-u.

VEZANI TEKST - Brčić pisala, Konaković tumačio: Kako je vlast u KS usvajala neustavne zakone i odluke

O podvizima "eksperta" Admira Katice bivšeg i čini se budućeg ministra, za kojeg će također Čampara i Hodžić ponovo dići ruku, ali ovaj put da ih imenuju, nema se puno kazati. Najviše se pažnje njegovom resoru posvetilo kada je bilo govora o nabavci skupcjenog helikoptera i projekta koji je Vladu KS mogao koštati skoro 40 miliona maraka.

Pitala je Hodžić 25. septembra 2019. godine na sjednici Skupštine KS koliko je koštala organizacija Povorke ponosa, pa se postavlja pitanje da li će biti za organizaciju Povorke i kada je bude željela organizirati Vlada u kojoj i ona učestvuje i na kojoj Naša stranka itekako insistira.

Pitala je i Katicu da li je posjećivao kampove u Hadžićima kako bi se upoznao sa problemom i "haotičnim stanjem izazvanim migrantskom krizom", nezadovoljna stanjem na terenu i aktivnostima MUP-a na čijem čelu je bio Katica, a zatim je uslijedio i upit šta će poduzeti policijski komesar i ministar Katica s obzirom na veliki broj migranata. 

Čampari očito više nije problem ni podjela sredstava iz budžeta KS koja su na račune premijera Forte i predsjedavajućeg Konakovića prebačena za vrijeme "šestorke" i novca koji je velikodušno dijelio Konaković.

Zastupnik Čampara je na sjednici Skupštine KS 15. jula 2019. godine na sjednici tražio da mu se objasni na osnovu čega je došlo do povećanja iznosa na pozicijama Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS u iznosu od 176.300 KM, kao i 23 hiljade KM na poziciju Kabineta premijera KS.

Čampara je problematizirao i zapošljavanje vijećnika Naše stranke u Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, te je pozivao i Tužilaštvo da se pozabavi konkursima u ovom ministarstvu navodeći da sumnja da se radi o namještenim konkursima.

Novi ekspert za privredu za kojeg će također ruku u Skupštini dići nova većina je i Adnan Delić, kandidat za načelnika Općine Novi Grad, od kojeg se ogradila njegova bivša firma.

VEZANI TEKST - Čampara: Vlada KS je Konakoviću nezakonito prebacila 325.000 KM

- Činjenica da je neko imao zaposlenje u Imtec d.o.o ne znači da je taj posao uspješno radio, te je potrebno da nakon odlaska iz firme dobije relevantne preporuke koje predočava u svojoj daljoj karijeri – naveli su iz kompanije u kojoj je "ekspert" Delić radio prije kandidature.

Ostaje da vidi koje će još "eksperte" predložiti Narod i pravda, a koje će podržati dizanjem ruku zastupnici nove većine zajedno sa Čamparom i Hodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.