open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Ekspresno hapšenje Omerovića u Srebrenici i "formirani predmet" protiv studentica Todić i Vujičić u Sarajevu
Mirsada Omerovića, povratnika u Srebrenicu, uhapsila je policija Republike Srpske samo nekoliko sati nakon što je na društvenim mrežama objavio status, koji je kvalifikovan kao "ugrožavanje sigurnosti".
13.07.2023. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Supruga uhapšenog Srebreničanina Mirsada Omerovića: Posjetila sam ga, vidno je potresen, ne može da priča

Konkretno, kako su saopćili iz Policijske uprave Zvornik, Omerović je uhapšen jer je policiji prijavljeno da je na njegovom Facebooku "objavljena prijetnja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi".

Omerović, povratnik i bivši logoraš je, naime, 11. jula, nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima, a nakon što je u večernjim satima ispred crkve u Srebrenici održan koncert, na svom Facebooku napisao "Ima li nas 50 dobrovoljaca večeras u Srebrenici da idemo ispred crkve u Srebrenici da vidimo ko i šta slavi?".

Na koji način je to okarakterisano kao "prijetnja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi", nije poznato, jer u statusu, kako se vidi nije izrečena nikakva prijetnja bilo kome.

Vrijedi istaći i da, iako se koncert u Srebrenici na dan dženaze u Potočarima u medijima u RS-u predstavlja kao "koncert duhovne muzike povodom Petrovdana", snimci koji su objavljeni tu večer dokazuju da su se Srebrenicom putem razglasa orile srpske nacionalističke pjesme, među kojima i "Veseli se srpski rode".

U tekstu pjesme se, između ostalog, navodi: "Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode...nek' se slavni barjak vije od Prizrena do Rumije, ovdje su grobovi slavnih predaka što odbraniše svetu vjeru od Turaka".

MUP RS-a zaista je ekspresno reagovao kada je trebalo uhapsiti Omerovića i to nakon što je njegov "sporni" status, zajedno sa njegovom fotografijom i opisom da se radi o "napadu ekstremista na SPC" podijeljen na Facebook stranici "Despotovina", na kojoj se godinama objavljuju velikosrpski mitovi, legende i neistine o agresiji na RBiH i karakteru rata, naročito u Podrinju.

Time je Omeroviću, koji je označen kao "ekstremista" direktno nacrtana meta na čelo. Iz policije u RS-u nisu naveli da je eventualno administrator te stranice "uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti".

VEZANI TEKST - Sin Ajše i Fadila Memišević za Faktor: Babo samo plače, teško mu je, napad je probudio traume iz prošlosti

MUP RS-a je isto tako "ekspresno" reagovao kada je uhapsio Bojana Prodana, zbog krvničkog napada na Ajšu i Fadila Memišević uoči Ramazanskog bajrama, krajem marta ove godine u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada.

Prodan je po nalogu Tužilaštva u Istočnom Sarajevu isto tako ekspresno i pušten, jer kako je tada rečeno iz Tužilaštva "u tom trenutku nije bilo dovoljno dokaza protiv njega da bi bio zadržan".

Istraga tog slučaja traje već četiri mjeseca, a počinilac ili više njih zvanično još nisu pronađeni.

Kako je Faktoru jutros rečeno iz Tužilaštva, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, od momenta obavještenja o događaju, preduzelo je veliki broj mjera i radnji i intenzivno se i dalje preduzimaju sve istražne mjere i radnje u cilju otkrivanja i gonjenja počinioca krivičnog djela.

- U cilju zaštite integriteta istrage i postupka u cjelini, nismo u mogućnosti Vam detaljno dostaviti koje su se sve istražne mjere i radnje preduzele i koje se preduzimaju, ali Vam možemo reći da se predmet tretira prioritetno i da su se dodatni kapaciteti, kako tužilaštva, tako i policije, rasporedili na rad po ovom predmetu - naveli su u odgovoru na naš upit iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Mladić Osman Mehanović pretučen na parkingu: "Psovali su mi i vrijeđali me, spominjali Srebrenicu i Kravicu"

Javnost je uznemirila i vijest o napadu na 19-godišnjeg Osmana Mehanovića iz Bratunca, kojeg je grupa nepoznatih osoba, iz čista mira, uz psovke i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, brutalno pretukla na parkingu u tom gradu krajem prošlog mjeseca.

Iz policije je nedugo nakon toga saopćeno da su identifikovali napadače, a iz Okružnohg jabvnog tužilaštva u Bijeljini nam je rečeno da je "pokrenut pripremni postupak protiv dva maloljetna lica, zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda iz člana 132. stav 1. KZ RS, počinjenog na štetu Osmana Mehanovića".

- U toku je provođenje pripremnog postupka i prikupljanje potrebnih dokaza, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku u vezi sa navedenim događajem - navodi se u odgovoru sekretarke Tužilaštva Danke Prodanović na naš upit.

VEZANI TEKST - Studentica fakulteta u Sarajevu na 11. juli veličala Ratka Mladića: "Nek smo vas pobili..."

Paralelno sa hapšenjem Omerovića u Srebrenici, u Sarajevu se "formira predmet" protiv studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Slađane Todić i Valentine Vujičić, nakon što su na dan dženaze u Potočarima na Instagramu veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

Iako društvenim mrežama već dva dana kruže snimci objava na kojima Todić pokazuje tri prsta, te objavljuje fotografiju Ratka Mladića uz tekst "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj. Živio generale", a Vujičić u jednoj od prepiski piše "Nek smo vas pobili. Odj..i", tek je danas, nakon što su studenti tog fakulteta najavili protestno okupljanje, zvanično potvrđeno da je MUP KS nakon zaprimljenih više prijava građana obavijestio dežurnog tužioca, koji se izjasnio "da se navedeni događaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrepeljivosti iz člana 145. Krivičnog zakona BiH".

VEZANI TEKST - Studenti traže da se Todić i Vujičić zbog veličanja ratnih zločina isključe sa studija, Fakultet najavio disciplinski postupak

- Postupajući tužilac se izjasnio da se kompletan operativni materijal dostavi u nadležnost Tužilaštva BiH. Mi ćemo postupiti u skladu s tim - izjavila je portparolka MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Dakle, Tužilaštvo BiH nije izdalo instrukciju policiji da dotične hapsi, nego će se protiv njih postupak provoditi u "redovnoj proceduri", dok je Fakultet, nakon protesta studenata, najavio da će provesti disciplinski postupak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.