open-navfaktor-logo
search
Preporuka Vlade FBiH
Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB da učestvuju u dokapitalizaciji Hidroelektrana na Trebišnjici
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je preporuku Elektroprivredi Bosne i Hercegovine i Elektroprivredi HZHB da učestvuju u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET).
12.01.2022. u 16:35
get url
text

Ovo je saopćeno danas iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U povodu informacija da Elektroprivreda Srbije kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), u ime Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

- Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine - izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

VEZANI TEKST - RS prodaje Hidroelektrane na Trebišnjici, za kupovinu dionica navodno zainteresirana Srbija

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici planira dokapitalizuju emisijom dionica u vrijednosti od 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti dioničarskog kapitala društva, prenijeli su ranije mediji.

Osim Odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

Portal Capital je objavio da je navodno za kupovinu zainteresirana Srbija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.